Feta pasta se pravi tako što se prvo sir i paradajz zapeku u rerni. Dok to radite, skuvate pastu i potom sve izmešate. Dobijate ukusan, sočan i kremast obrok za celu porodicu. Možda ćete želeti da napravite i kremastu pastu sa indijskim orasima i artičokama. Evo kako da napravite feta pastu!
Sastojci:
- 800 g čeri paradajza
- 3 čena belog luka, prepolovljena
- 60 ml maslinovog ulja
- 230 g feta sira
- 1 kašičica morske soli
- 1/4 kašičice bibera
- 450 g kratke testenine
- Sveži listovi bosiljka, grubo iseckani
Recept za feta pastu
Zagrejte rernu
Za feta pastu zagrejte rernu na 200°. U vatrostalnoj posudi pomešajte čeri paradajz, beli luk i 30 ml maslinovog ulja. Stavite feta sir u centar, pomerajući paradajz tako da sir leži na dnu posude. Prelijte fetu preostalim uljem i pospite solju i biberom. Pecite dok ljuske paradajza ne počnu da se cepaju i beli luk ne omekša, 30-40 minuta.
Skuvajte testeninu
U međuvremenu, skuvajte pastu al dente. Ocedite, rezervišite 130 ml vode od kuvanja paste.
Pomešajte pastu i feta sir
Mešajte feta sir, lagano pritiskajući paradajz, dok se ne sjedine. Dodajte testeninu i promešajte da se sve sjedini. Umešajte vodu od kuvanja paste da postignete željenu konzistenciju. Pospite bosiljkom. Uživajte u feta pasti!
Pročitajte brzinski recept za pesto pastu od 5 sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus