Italijani su poznati po tome što koriste malo sastojaka kako bi napravili tradicionalne specijalitete, ali ti sastojci moraju biti najboljeg kvaliteta. Upravo su tako nastale lazanje – jedno od najpopularnijih jela na svetu, koje su se tokom godina preoblikovane na razne načine.
Poput pice, i lazanje su se "rodile" u Napulju tokom srednjeg veka.
Svaka italijanska regija ima svoju varijantu. Neki su u lazanje stavljali ćufte, a neki tvrdo kuvana jaja. Ovaj recept za kremaste lazanje s povrćem prilagođen je sezonskim namirnicama i oduševiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 500 g lazanja
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 tikvica
- 2 sveže paprike
- 2 paradajza
- pola patlidžana
- so, biber
Za bešamel sos:
- 700 ml mleka
- 3 kašike brašna
- 200 g parmezana
- malo ulja
I još:
- 200 g kačkavalja
- 250 g mocarele
Priprema:
Povrće isecite na kockice. Na malo ulja propržite luk, pa dodajte ostalo povrće. Začinite po ukusu, pa dinstajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta uz povremeno mešanje. U posebnom tiganju stavite ulje, pa kada se zagreje dodajte brašno i pržite do zlataste boje. Sklonite sa vatre i sipajte mleko sve vreme mešajući da vam ne ostanu grudvice. Vratite na ringlu i mešajte dok se sos ne zgusne. Dodajte malo soli, a potom i parmezan. Na dno vatrostalne posude prvo stavite jedan red testenine, zatim povrće, bešamel, pa opet testeninu. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal. Zadnji sloj treba da bude testenina, a zatim preko nje poređajte izrendane obe vrste sira. Rernu zagrejte na 180 stepeni, činiju pokrijte alu folijom i pecite pola sata. Potom skinite foliju i pecite još 15 minuta dok se ne uhvati lepa korica.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem