Švedske ćufte postale su jedne od najpopularnijih u celoj Evropi, a sada ih jednostavno možete napraviti i kod kuće. Njihova tajna je u kombinaciji dve vrste mlevenog mesa, uz obavezan sos za prelivanje od junećeg bujona. Pre spuštanja u tiganj ih stavite sat vremena u frižider, a ovaj korak je neophodan da se ne bi raspadale prilikom preženja, a neće upiti ni višak ulja. Tradicionalno se služe uz pire krompir i džem od brusnica. 

Sastojci:

  • 600 g goveđeg mesa
  • 300 g teletine
  • 2 glavice luka
  • 60 g prezli
  • 1 jaje
  • 1 karanfilić
  • 140 ml pavlake za kuvanje
  • 150 ml goveđeg bujona
  • 1 kašičica senfa
  • biber, so
  • muskatni orah

Priprema:

Tiganju ispržite sitno naseckan luk, da se blago karamelizuje. Pomešajte mleveno meso, jaje, izrendani karanfilić, malo muskatnog oraha, prezle, biber, so, senf i 60 mililitara pavlake za kuvanje, pa dobro zamesite i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom napravite ćufte, poređajte ih na tacnu i ostavite sat vremena u frižideru. U tiganj sipajte malo ulja, pa ispržite ćufte i izvadite ih sa strane. Potom u tiganj sipajte malo proceđene goveđe supe i ostatak pavlake za kuvanje i ostavite da provri. Ovim sosom prelijte ćufte i služite ih uz prilog po želji.

Izvor: Stvar ukusa