Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • 120 g sira gauda
  • 100 g sušenih kajsija
  • 1 šargarepa
  • pomorandža
  • 50 g oraha
  • 50 g suvog grožđa
  • majonez
  • so po ukusu
  • začin za piletinu po ukusu
  • ulje za prženje
Zašto je korisno da jedete orahe?

Orasi su bogati antioksidansima, pre svega polifenolima, ali i Omega-3 masnim kiselinama. Sadrže bakar, mangan, vitamin E, folate, magneziju, fosfor. Zbog svojih svojstava doprinose smanjivanju upalnih procesa.

Recept za salatu sa piletinom i narandžom:

Kako biste napravili salatu, prvo pripremite pileći file. Operite file i osušite ga papirnim ubrusima. Meso posolite sa svih strana i pospite začinom za piletinu. Rukama ravnomerno utrljajte začine preko mesa. Sipajte ulje u tiganj i sačekajte dok se ne zagreje. Stavite pripremljeni file i pržite ga na jakoj vatri dok ne porumeni, prvo sa jedne strane, a zatim okrenite na drugu stranu. Nakon toga u tiganj sipajte oko pola čaše vode. Poklopite i dinstajte meso oko 15-20 minuta na laganoj vatri.

Nakon što je file spreman, izvadite ga iz tiganja i ostavite da se ohladi. Ohlađeni fil prvo isecite na kriške. Zatim svaku krišku isecite na kockice. Stavite isečeno meso na veliki tanjir i ravnomerno ga rasporedite. Nanesite majonez preko njega. Jednu veliku šargarepu narendajte na sitno rende i rasporedite je preko mesa. Šargarepu malo posolite. Preko nje opet nanesite majonez. Operite 100 g suvih kajsija i prelijte vrelom vodom, ostavite 5-10 minuta.

Na isti način operite 50 g suvog grožđa i prelijte vrelom vodom. Takođe ostavite 5-10 minuta. Nakon što je suvo voće natopljeno ocedite vodu i osušite papirnim ubrusima.Pripremljene suve kajsije isecite na kockice. Stavite seckane suve kajsije na sloj šargarepe, kao i suvo grožđe pa preko toga majonez. Ponovite sloj sa suvim voćem i majonezom.

U tiganju ispržite orahe, pržite ih oko 3-4 minuta na srednjoj vatri. Kada se orasi malo ohlade, oljuštite ih, pa ih isecite na male komade. Pospite pripremljene orahe preko salate. Iseckajte pomorandžu na male komade pa pa njome ukrasite salatu po ivicima. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čuvenu libansku salatu tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom.

Pročitajte kako se pravi prolećna salata sa šargarepom i jabukama

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
3 vrste povrća najlakše za gajenje Izvor: 3 vrste povrća najlakše za gajenje

StvarUkusa