Sastojci:

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 60 g brašna od leblebija
  • So i biber po ukusu

Zašto su njoke od leblebija bolji izbor od krompirovih?

Njoke od leblebija su nutritivno bogatije i zasitnije od klasičnih krompirovih njoka. Leblebije su prirodan izvor biljnih proteina i vlakana, što ove njoke čini savršenim izborom za one koji žele zdraviji obrok bez rafinisanog brašna. Osim toga, imaju blago orašast ukus i prijatnu, laganu teksturu, a zahvaljujući visokom sadržaju proteina, duže drže sitost. Njihova čvrsta struktura omogućava da upiju umake bez raspadanja, što ih čini odličnim dodatkom različitim jelima – od laganih povrtnih soseva do bogatih kremastih preliva.

Savet:

Ostavite njoke u frižideru najmanje nekoliko sati pre kuvanja – to će im pomoći da zadrže oblik i dobiju savršenu teksturu prilikom kuvanja.

Priprema:

Stavite kuvane leblebije i maslinovo ulje u blender i blendajte dok ne dobijete glatku kremastu smesu. Prebacite smesu u činiju, dodajte so, biber i brašno od leblebija. Mesite dok ne dobijete čvrsto i nelepljivo testo.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u kvadrat debljine oko 1 cm. Isecite testo na trake, a zatim trake na manje komade. Oblikujte njoke viljuškom kako biste dobili karakterističan izgled. Poređajte njoke na pleh posut brašnom i ostavite ih da odmaraju u frižideru nekoliko sati. Nakon odmora, stavite njoke u ključalu posoljenu vodu. Kada isplivaju na površinu, kuvane su i spremne za serviranje.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se prave njoke Izvor: Kako se prave njoke