Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 4 jajeta
  • 130 g kačkavalja
  • 2 jabuke, slatka i kisela
  • majonez za premazivanje
  • 2 kašike limunovog soka

Za ukras:

  • 2 šargarepe
  • 2 krastavca
  • 4 rotkivce
  • peršun
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 l vode
Zašto je korisno da jedete rotkvice?

Rotkvice sadrže kalcijum, kalijum, natrijum i vlakna. Bogate su vitaminom C koji ojačava imunitet i sadrže vitamin B, gvožđe i magnezijum. Zbog pojedinih supstanci u sebi, koje sadrže sumpor, smanjuju upale i imaju antibakterijsko delovanje. Sadrže nekoliko vrsta antioksidanasa.

Recept za prolećnu salatu sa šargarepom i jabukama:

Kako biste napravili ovu prolećnu salatu, prvo pripremite dekoraciju. Šargarepe narežite na tanke trake. Operite rotkvice i isecite ih na tanke krugove. U činiju sipajte so, dodajte litar vode i mešajte dok se so ne rastvori. Stavite krugove rotkvice i trake šargarepe u slanu vodu i ostavite ih oko 1,5 - 2 sata.

Nakon toga pripremite salatu. Svežu šargarepu narendajte na sitno rende. Narendajte kuvana jaja na krupno rende. Slatke i kisele jabuke ljuštite i izvadite jezgro. Očišćene jabuke narendajte na krupno rende i prelijte ih limunovim sokom. Kačkavalj narendajte na sitno rende.

Polovinu jabuka ravnomerno rasporedite na dno tanjira za serviranje i prelijte majonezom u obliku mreže. Sledeći sloj je polovina pripremljenih jaja i opet majonez. Zatim dodajte polovinu rendane šargarepe, malo posolite i nanesite majonez. Potom dodajte polovinu rendanog kačkavalja i majonez. Zatim rasporedite preostale sastojke istim redosledom. Na kraju sve pospite preostalim rendanim sirom.

Ukrasite na kraju salatu. Izvadite trake šargarepe iz rastvora soli i osušite ih papirnim ubrusima. Traku šargarepe malo uvijte u cev. Zatim, uvijajući traku, formirajte laticu. Okrenite cvet i pričvrstite ga čačkalicama odozdo. Zatim napravite cvetove od rotkvica. Krugove rotkvice izvadite iz rastvora soli i osušimo papirnim ubrusom. Krugove poređajte jedan preko drugog u traku i urolajte ih u cvet, pa učvrstite čačkalicama.

I na kraju napravite cveće od krastavaca. Krastavac isecite na tanke trake i napravite cveće na isti način kao i od šargarepe, uvijajući ih i formirajući latice. Da se cveće od povrća ne bi osušilo, premažite ga uljem pomoću silikonske četke. Stavite lišće peršuna blizu cvetova. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i salatu sa pilećom džigericom u obliku pečurke.

Pročitajte kako se pravi najlepša prolećna salata sa kupusom i kukuruzom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa