Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 1 slatka paprika
  • 3 paradajza
  • 1 crni luk
  • šaka peršuna
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • so po ukusu
  • mleveni crni biber po ukusu
Zašto je korisno jesti patdližan?

Patlidžan jelima daje poseban ukus, možete da ga dinstate, pečete ili pržite, uvek će biti preukusan. Pored toga, bogat je hranljivim materijama i ima brojne vitamine, minerale i vlakna. Sadrži i antioksidanse koji su, između ostalog zaslužni za predivnu boju ovog povrća.

Recept za posnu salatu sa patlidžanom i paradajzom:

Kako biste napravili posnu salatu, prvo papriku isecite na trakice. Tri paradajza srednje veličine isecite na krugove debljine oko 5 mm. Oljuštite jedan patlidžan. Oljušteni patlidžan isecite na krugove debljine 4-5 mm.

Stavite krugove patlidžana u posudu i prelijte ih sa 3-4 kašike ulja pa promešajte. Pripremljene patlidžane stavite u jednom sloju na suvi, zagrejani tiganj. Pržite ih sa obe strane do zlatno-braon boje. Isecite jedan mali luk na pola prstena.

Stavite luk u tiganj sa uljem i dinstajte ga na srednjoj vatri dok ne dobije lepu zlatnu boju. Iseckajte šaku svežeg peršuna. U činiju stavite seckanu slatku papriku, prženi patlidžan, kriške svežeg paradajza, seckani peršun i proprženi luk.

Posolite salatu po ukusu, pobiberite, začinite jabukovim sirćetom i uljem. Sve pažljivo promešajte i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa celerom i pasuljem.

Pročitajte kako se pravi najukusnija posna tuna salata

BONUS VIDEO

Kako se pravi najbolja grčka salata Izvor: Kako se pravi najbolja grčka salata

StvarUkusa