Sastojci:

  • 700 g čeri paradajza grožđa, presečenog na pola
  • 280 g testenine
  • maslinovo ulje
  • 40 g ljutike, naseckane
  • 8 velikih čenova belog luka, vrlo sitno naseckanih
  • po 1 prstohvat morske soli i crnog bibera
  • 3-4 kašike brašna
  • 200 ml biljnog mleka
  • 2-3 kašike nutritivnog kvasca kvasca
Zašto je koristan nutritivni kvasac?

Nutritivni kvasac je neaktivni oblik kvasca i pravi se od šećerne trske. Koristi se za obogaćivanje ishrane. Ima bogata nutritivna svojstva, pa je tako bogat kalijumom, proteinima, folatima, vlaknima. Sadrži i selen i cink.

Recept za posnu pastu sa paradajzom i lukom:

Za ovu pastuprvo zagrejte rernu na 200 C i stavite paradajz u malo maslinovog ulja i morske soli. Stavite isečenu stranu nagore na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta dok pripremate ostatak posude. Zatim ostavite na stranu.

Skuvajte testeninu i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite sos. U veliki tiganj na niskoj vatri dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, beli luk i ljutiku. Dodajte prstohvat soli i crnog bibera i često mešajte, kuvajte 3-4 minuta dok ne omekšaju i ne zamirišu.

Umešajte brašno i mešajte žicom. Kada se sjedini, polako umutite malo po malo biljnog mleka, kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodajte nutritivni kvasac, još jedan prstohvat soli i crnog bibera i pustite da provri.

Nastavite da kuvate još 4-5 minuta da se zgusne. Zatim dodajte testeninu i pečeni paradajz i promešajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolju posnu bolonjeze pastu sa crvenim sočivom.

Pročitajte kako se pravi originalna italijanska pesto pasta

BONUS VIDEO

Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom Izvor:  Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom

StvarUkusa