Sastojci:

  • 2 kašike putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 80 g luka isečenog na kockice
  • 50 g narezanog celera
  • 130 g seckane šargarepe
  • 1 kašika sitno naseckanog belog luka
  • 100 g seckane boranije
  • 100 g narezanih pečuraka
  • 90 g cvetova brokolija
  • 165 g zamrznutih zrna kukuruza
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 3 kašike višenamenskog brašna
  • 1 l punomasnog mleka
  • 480 ml povrtnog bujona
  • ½ kašičice soli ili po ukusu
  • ½ kašičice crnog bibera
Zašto je korisno da jedete boraniju?

Boranija je značajan izvor vitamina i minerala, a najznačajniji su folat, vitamin C i vitamin A.

Recept za gustu prolećnu čorbu:

Kako biste napravili gustu čorbu, prvo zagrejte 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte 80 g luka isečenog na kockice, celer isečen na kolutove i seckanu šargarepu. Kuvajte 3-4 minuta dok luk ne omekša, povremeno mešajući.

Umešajte 1 kašiku seckanog belog luka, boraniju, pečurake, cvtove brokolija i smrznuta zrna kukuruza. Kuvajte 2-3 minuta. Pomešajte 1 kašičicu sušene majčine dušice, 1 kašičicu sušenog origana i 3 kašike brašna, neprestano mešajući 1-2 minuta.

Polako sipajte mleko i povrtni bujon, neprestano mešajući. Pustite da lagano provri, a zatim smanjite vatru. Probajte i začinite, pa ostavite da krčka 6-7 minuta, povremeno mešajući, dok se ne zgusne. Možda ćete želeti da napravite i meksičku čorbu sa mlevenim mesom, kukuruzom i pasuljem.

Pročitajte kako se pravi prolećna posna čorbica sa rezancima od tikvica

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima

StvarUkusa