Sastojci:

  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašičica semena korijandera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk, iseckan
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • komad đumbira od 5 cm, oljušten i sitno naseckan
  • 680 g šargarepe, narendane i iseckane
  • morska so i mleveni crni biber, po ukusu
  • 120 g crvenog sočiva, ispranog
  • 1 l povrtnog bujona
  • 2 kašičice soka od limuna
Savet za prilagođavanje čorbe:

Pasirana čorba će biti vrlo gusta kada je izblendirate. Ako ne volite da bude previše gusta, dodajte malo vode, biće vam dovoljno 400 ml da dobijete ređu konzistenciju.

Recept za posnu čorbu od šargarepe i crvenog sočiva:

Kako biste napravili čorbu, prvo stavite veliki lonac za supu na srednju vatru. Dodajte semenke kima i korijandera u šerpu i pržite, često ih mešajući, oko 45 sekundi do minut. Prebacite semenke na mali tanjir i ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih sameljete u prah. Mlevene začine ostavite sa strane.

Vratite veliki lonac za supu na šporet na srednju vatru i sipajte maslinovo ulje. Malo promešajte ulje, a zatim dodajte luk u šerpu i pržite oko 7-8 minuta. Dodajte mleveni kim i korijander u lonac, zajedno sa ljutom papričicom. Promešajte i pržite zajedno sa lukom pun minut. Zatim u šerpu dodajte seckani beli luk i đumbir i promešajte. Nastavite da pržite dok beli luk ne postane veoma mirisan, oko 1 minut.

Dodajte šargarepu u šerpu zajedno sa velikim prstohvatima soli i bibera. Promešajte šargarepu da se obloži sa začinima i prženim lukom. Zatim dodajte crveno sočivo u šerpu i još jednom promešajte. Na kraju sipajte povrtni bujon i promešajte. Ovu mešavinu šargarepe, sočiva i začina prokuvajte, a zatim smanjite temperaturu na laganu. Ovu smesu dinstajte nepoklopljeno, mešajući povremeno, dok šargarepa ne omekša, oko 30 minuta.

Pažljivo sve prebacite u blender i blendirajte dok ne dobijete potpuno glatki potaž. Vratite potaž nazad u lonac. Pustite da proključa i umešajte sok od limuna. Pospite susamom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu od povrća koja okrepljuje za čas.

Pročitajte i kako se pravi gusta pileća čorba sa povrćem

BONUS VIDEO

KUVAR RAŠA VLAČIĆ OTKRIO TRIK KAKO DA PARADAJZ ČORBA NE BUDE KISELA! Oba tima napravili grešku u prvim koracima, A EVO ŠTA JE PRESUDILO ZA POBEDU MLADOG PARA Izvor: KUVAR RAŠA VLAČIĆ OTKRIO TRIK KAKO DA PARADAJZ ČORBA NE BUDE KISELA! Oba tima napravili grešku u prvim koracima, A EVO ŠTA JE PRESUDILO ZA POBEDU MLADOG PARA

StvarUkusa