Sastojci:
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica semena korijandera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, iseckan
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- komad đumbira od 5 cm, oljušten i sitno naseckan
- 680 g šargarepe, narendane i iseckane
- morska so i mleveni crni biber, po ukusu
- 120 g crvenog sočiva, ispranog
- 1 l povrtnog bujona
- 2 kašičice soka od limuna
Recept za posnu čorbu od šargarepe i crvenog sočiva:
Kako biste napravili čorbu, prvo stavite veliki lonac za supu na srednju vatru. Dodajte semenke kima i korijandera u šerpu i pržite, često ih mešajući, oko 45 sekundi do minut. Prebacite semenke na mali tanjir i ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih sameljete u prah. Mlevene začine ostavite sa strane.
Vratite veliki lonac za supu na šporet na srednju vatru i sipajte maslinovo ulje. Malo promešajte ulje, a zatim dodajte luk u šerpu i pržite oko 7-8 minuta. Dodajte mleveni kim i korijander u lonac, zajedno sa ljutom papričicom. Promešajte i pržite zajedno sa lukom pun minut. Zatim u šerpu dodajte seckani beli luk i đumbir i promešajte. Nastavite da pržite dok beli luk ne postane veoma mirisan, oko 1 minut.
Dodajte šargarepu u šerpu zajedno sa velikim prstohvatima soli i bibera. Promešajte šargarepu da se obloži sa začinima i prženim lukom. Zatim dodajte crveno sočivo u šerpu i još jednom promešajte. Na kraju sipajte povrtni bujon i promešajte. Ovu mešavinu šargarepe, sočiva i začina prokuvajte, a zatim smanjite temperaturu na laganu. Ovu smesu dinstajte nepoklopljeno, mešajući povremeno, dok šargarepa ne omekša, oko 30 minuta.
Pažljivo sve prebacite u blender i blendirajte dok ne dobijete potpuno glatki potaž. Vratite potaž nazad u lonac. Pustite da proključa i umešajte sok od limuna. Pospite susamom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu od povrća koja okrepljuje za čas.
Pročitajte i kako se pravi gusta pileća čorba sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.