Sastojci:
- 460 g pečuraka po želji
- 1 kašika ulja
- 1 veliki crni luk, sitno isečen
- 8 čenova belog luka, sitno iseckanog
- 2 kašike biljnog margarina
- so i biber po ukusu
- 120 ml suvog belog vina
- 1 grančica ruzmarina, 2 grančice majčine dušice i 2 lovorova lista
- 720 ml povrtnog bujona
- 70 g oraha
- ¼ kašičice senfa
- šaka svežeg vlašca, seckanog
Recept za posnu i gustu čorbicu od pečuraka:
Kako biste napravili ovu čorbu, prvo naseckajte pečurke. Zatim zagrejte ulje na jakoj vatri i ubacite seckani luk sa prstohvatom soli. Pržite 4 do 5 minuta, ili dok ne počne da omekšava. Dodajte beli luk i pržite još 1 do 2 minuta.
Ubacite puter u u tiganj i kada se otopi ubacite i pečurke pa pržite oko 5 minuta, dok ne omekšaju. Začinite solju i biberom na kraju. Sipajte belo vino i kuvajte 3 do 4 minuta, ili dok miris alkohola ne nestane i deo tečnosti ne ispari. Zatim sipajte bujon od povrća, začinsko bilje i pustite da proključa. Pokrijte, smanjite vatru i kuvajte 15 minuta.
Izvadite oko 600 g čorbe, uključujući neke pečurke, ali ostavite začinsko bilje. Prebacite čorbu u blender i dodajte orahe. Blendirajte dok ne bude glatko. Umešajte izblendiranu supu nazad u lonac. Pustite da provri i kuvajte 5 do 10 minuta, dok se ne zgusne.
Začinite solju i biberom i ubacite malo senfa, a izvadite začinsko bilje. Servirajte sa seckanim vlašcem i malo maslinovog ulja. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni paprikaš od crvenog sočiva.
Pročitajte i kako se pravi čorba sa heljdom i pečurkama za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda