Sastojci:

  • 460 g pečuraka po želji
  • 1 kašika ulja
  • 1 veliki crni luk, sitno isečen
  • 8 čenova belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike biljnog margarina
  • so i biber po ukusu
  • 120 ml suvog belog vina
  • 1 grančica ruzmarina, 2 grančice majčine dušice i 2 lovorova lista
  • 720 ml povrtnog bujona
  • 70 g oraha
  • ¼ kašičice senfa
  • šaka svežeg vlašca, seckanog
Zašto je korisno jesti pečurke?

Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina. Pored toga sadrže malo kalorija. Bogate su vitaminima B i D, a sadrže i gvožđe, kalcijum i kalijum.

Recept za posnu i gustu čorbicu od pečuraka:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo naseckajte pečurke. Zatim zagrejte ulje na jakoj vatri i ubacite seckani luk sa prstohvatom soli. Pržite 4 do 5 minuta, ili dok ne počne da omekšava. Dodajte beli luk i pržite još 1 do 2 minuta.

Ubacite puter u u tiganj i kada se otopi ubacite i pečurke pa pržite oko 5 minuta, dok ne omekšaju. Začinite solju i biberom na kraju. Sipajte belo vino i kuvajte 3 do 4 minuta, ili dok miris alkohola ne nestane i deo tečnosti ne ispari. Zatim sipajte bujon od povrća, začinsko bilje i pustite da proključa. Pokrijte, smanjite vatru i kuvajte 15 minuta.

Izvadite oko 600 g čorbe, uključujući neke pečurke, ali ostavite začinsko bilje. Prebacite čorbu u blender i dodajte orahe. Blendirajte dok ne bude glatko. Umešajte izblendiranu supu nazad u lonac. Pustite da provri i kuvajte 5 do 10 minuta, dok se ne zgusne.

Začinite solju i biberom i ubacite malo senfa, a izvadite začinsko bilje. Servirajte sa seckanim vlašcem i malo maslinovog ulja. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni paprikaš od crvenog sočiva.

Pročitajte i kako se pravi čorba sa heljdom i pečurkama za post na vodi

BONUS VIDEO

Kako se pravi čorba od vrganja? Izvor: Kako se pravi čorba od vrganja?

StvarUkusa