Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 velike šargarepe, iseckane na male kocke
- 1 srednji crni luk, isečen na kockice
- 2 stabljike celera, isečene na kockice
- 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike dimljene paprike
- ¼ kašičice mlevenog kima
- ¼ kašičice bibera
- 300 g crvenog sočiva, ispranog
- 950 ml povrtnog bujona
- morska so i mleveni crni biber, po ukusu
- 2 kašike svežeg limunovog soka
- seckano sveže bilje za serviranje
Recept za posni paprikaš od crvenog sočiva:
Kako biste napravili ovo posno jelo, u velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk i celer. Promešajte i pržite dok luk ne postane providan, oko 5-6 minuta. Dodajte beli luk u šerpu i mešajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
Zatim dodajte balzamiko sirće, dimljenu papriku, kim, biber sočivo. Dobro mešajte. Dodajte povrtni bujon, posolite i pobiberite. Promešajte i pustite da proključa. Pokrijte šerpu do pola poklopcem i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Umešajte sok od limuna. Paprikaš servirajte vruć, sa seckanim svežim začinskim biljem i dodatnim limunom. Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa makaronama.
Pročitajte kako se prave posne lazanje sa pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom
Pileća krilca sa belim lukom i parmezanom
Domaći nutela keksići
Svinjski file u sosu od meda i belog luka