Sastojci:

  • 600 g kuvanog sočiva (zeleni ili braon)
  • 1 šargarepa (narendana)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 3 čena belog luka (sitno seckana ili gnječena)
  • 120 g prezli
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber po ukusu
  • Svež peršun (sitno seckan)
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pljeskavice od sočiva su savršen izbor za lagan, zdrav i posan obrok. Ove pljeskavice su bogate biljnim proteinima, zasitne i jednostavne za pripremu. Kombinacija sočiva, povrća i začina stvara ukusan obrok koji može biti glavno jelo uz salatu ili deo posnog burgera. Idealne su za dane posta, ali i za sve one koji vole biljne alternative.

Ako je smesa previše suva, dodajte kašiku vode ili maslinovog ulja.

Pljeskavice možete peći i u tiganju sa malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi.

Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte narendanu šargarepu i kratko propržite. U velikoj posudi sjedinite kuvano sočivo, prženo povrće, paradajz sos, peršun, so i biber. Ispasirajte smesu gnječilicom za krompir ili štapnim mikserom, tako da ostanu sitni komadići sočiva. Dodajte prezle  i dobro promešajte dok ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje.

Oblikujte pljeskavice, poređajte ih na pleh obložen pek papirom i premažite ih maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumene.

Ove pljeskavice su ukusne i tople i hladne – savršene za ručak, večeru ili kao dodatak posnom sendviču.

Bonus video

Pljeskavice od kukuruza  Izvor: Pljeskavice od kukuruza