Sastojci:
- 600 g kuvanog sočiva (zeleni ili braon)
- 1 šargarepa (narendana)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 3 čena belog luka (sitno seckana ili gnječena)
- 120 g prezli
- 2 kašike paradajz sosa
- So, biber po ukusu
- Svež peršun (sitno seckan)
- maslinovo ulje
Priprema:
Pljeskavice od sočiva su savršen izbor za lagan, zdrav i posan obrok. Ove pljeskavice su bogate biljnim proteinima, zasitne i jednostavne za pripremu. Kombinacija sočiva, povrća i začina stvara ukusan obrok koji može biti glavno jelo uz salatu ili deo posnog burgera. Idealne su za dane posta, ali i za sve one koji vole biljne alternative.
Ako je smesa previše suva, dodajte kašiku vode ili maslinovog ulja.
Pljeskavice možete peći i u tiganju sa malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi.
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte narendanu šargarepu i kratko propržite. U velikoj posudi sjedinite kuvano sočivo, prženo povrće, paradajz sos, peršun, so i biber. Ispasirajte smesu gnječilicom za krompir ili štapnim mikserom, tako da ostanu sitni komadići sočiva. Dodajte prezle i dobro promešajte dok ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje.
Oblikujte pljeskavice, poređajte ih na pleh obložen pek papirom i premažite ih maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumene.
Ove pljeskavice su ukusne i tople i hladne – savršene za ručak, večeru ili kao dodatak posnom sendviču.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom