Sastojci:
- 700 g brašna
- 470 g šećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 2 kašičice belog sirćeta
- 120 ml + 2 kašike ulja
- 400 ml biljnog mleka po izboru
Za fil:
- 180 g smeđeg šećera
- 1 kašika cimeta
Za sloj sa mrvicama:
- 6 kašika biljnog putera
- 240 g šećera
- 240 g brašna
- 1 kašika cimeta
Za glazuru:
- 60 g šećera u prahu
- 1-2 kašike vode
Recept za posni kolač sa cimetom:
Kako biste napravili ovaj posni kolač, prvo zagrejte rernu na 180 C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. U maloj činiji pomešajte smeđi šećer i cimet i ostavite na stranu. U drugoj činiji pripremite sloj za mrvice. Pomešajte biljni margarin, šećer, brašno i cimet dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
U veliku posudu ubacite brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. Zatim umešajte vanilin ekstrakt, sirće, ulje i biljno mleko. Raširite polovinu testa u obložen pleh. Po vrhu pospite mrvice. Odozgo pažljivo sipajte drugu polovinu testa. Ravnomerno pospite vrh mrvicama.
Pecite tortu 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne bude čista. Izvadite iz rerne i pustite da se kolač potpuno ohladi. Kada se ohladi, pripremite glazuru tako što ćete umutiti šećer u prahu sa vodom. Prelijte po vrhu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posna reforma torta.
Pročitajte kako se pravi najsočniji posni kolač sa džemom i višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda