Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 470 g šećera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 2 kašičice belog sirćeta
  • 120 ml + 2 kašike ulja
  • 400 ml biljnog mleka po izboru

Za fil:

  • 180 g smeđeg šećera
  • 1 kašika cimeta

Za sloj sa mrvicama:

  • 6 kašika biljnog putera
  • 240 g šećera
  • 240 g brašna
  • 1 kašika cimeta

Za glazuru:

  • 60 g šećera u prahu
  • 1-2 kašike vode
Zašto je korisno da konzumirate cimet?

Cimet je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Jedna kašičica cimeta u prahu je dovoljna za period od 5 dana, a nakon toga treba da se napravi pauza. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A.

Recept za posni kolač sa cimetom:

Kako biste napravili ovaj posni kolač, prvo zagrejte rernu na 180 C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. U maloj činiji pomešajte smeđi šećer i cimet i ostavite na stranu. U drugoj činiji pripremite sloj za mrvice. Pomešajte biljni margarin, šećer, brašno i cimet dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

U veliku posudu ubacite brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. Zatim umešajte vanilin ekstrakt, sirće, ulje i biljno mleko. Raširite polovinu testa u obložen pleh. Po vrhu pospite mrvice. Odozgo pažljivo sipajte drugu polovinu testa. Ravnomerno pospite vrh mrvicama.

Pecite tortu 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne bude čista. Izvadite iz rerne i pustite da se kolač potpuno ohladi. Kada se ohladi, pripremite glazuru tako što ćete umutiti šećer u prahu sa vodom. Prelijte po vrhu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posna reforma torta.

Pročitajte kako se pravi najsočniji posni kolač sa džemom i višnjama

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena Izvor: Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena

StvarUkusa