Sastojci:
- 950 g brašna
- 2 kašičice soli
- 2 i 1/4 kašičice instant kvasca
- 2 kašičice šećera
- 470 ml tople vode
- 6 kašika maslinovog ulja, podeljeno
- biljni margarin za podmazivanje tiganja
- morska so
- svež ruzmarin i paradajz isečen na kriške
Recept za posnu fokaču:
Kako biste napravilifokaču, u velikoj posudi pomešajte brašno, so, kvasac i šećer. Sipajte toplu vodu i mešajte gumenom lopaticom dok se ne formira lepljivo testo. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u činiju i premažite spoljašnju stranu cele kugle testa.
Pokrijte posudu čistom vlažnom kuhinjskom krpom i stavite u frižider na najmanje 12 sati. Podmažite tepsiju biljnim margarinom. Sipajte 2 kašike maslinovog ulja u sredinu tiganja. Prebacite testo u pripremljen pleh, pa ga uvaljajte u ulje. Pokrijte tepsiju i ostavite da se testo diže 2-3 sata na sobnoj temperaturi, dok ne pokrije veći deo tepsije i ne proširi se.
Zagrejte rernu na 220 stepeni C. Ruzmarin pospite preko testa. Pokapajte preostale 2 kašike maslinovog ulja na testo. Prstima napravite rupice u testu. Nežno rastegnite testo da popunite posudu. Pospite morskom solju. Pecite na srednjoj rešetki rerne 25-30 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi 10 minuta i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i originalnu italijansku fokaču.
Pročitajte kako se pravi punjena fokača po receptu Džejmija Olivera
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jednostavni karamel kolač
Krompiri punjeni slaninom i kačkavaljem
Lažne lazanje od tikvica i mesa
Belo meso sa batatom