Sastojci:

  • 950 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 i 1/4 kašičice instant kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 470 ml tople vode
  • 6 kašika maslinovog ulja, podeljeno
  • biljni margarin za podmazivanje tiganja
  • morska so
  • svež ruzmarin i paradajz isečen na kriške
Učinite fokaču još ukusnijom.

Fokaču možete da pospete naseckanim paprikama, mladim lukom, malsinama, paradajzom, crnim lukom ili tanko naseckanim krompirom. Utisnite sastojke u testo. Možete hleb da čuvate nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi, ili možete dobro da ga umotate i zamrznete.

Fokača će biti mnogo bolja ako je ostavite u frižideru preko noći, ali možete napraviti brzu fokaču ako je potrebno. Kada napravite testo i premažite ga maslinovim uljem, ostavite da naraste 30minuta na toplom mestu, poklopljeno. Zatim prebacite u podmazan pleh i ostavite da se diže 30 minuta. Razvucite testo da pokrije posudu i udubite prstima prema uputstvima. Pecite i uživajte!

Recept za posnu fokaču:

Kako biste napravilifokaču, u velikoj posudi pomešajte brašno, so, kvasac i šećer. Sipajte toplu vodu i mešajte gumenom lopaticom dok se ne formira lepljivo testo. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u činiju i premažite spoljašnju stranu cele kugle testa.

Pokrijte posudu čistom vlažnom kuhinjskom krpom i stavite u frižider na najmanje 12 sati. Podmažite tepsiju biljnim margarinom. Sipajte 2 kašike maslinovog ulja u sredinu tiganja. Prebacite testo u pripremljen pleh, pa ga uvaljajte u ulje. Pokrijte tepsiju i ostavite da se testo diže 2-3 sata na sobnoj temperaturi, dok ne pokrije veći deo tepsije i ne proširi se.

Zagrejte rernu na 220 stepeni C. Ruzmarin pospite preko testa. Pokapajte preostale 2 kašike maslinovog ulja na testo. Prstima napravite rupice u testu. Nežno rastegnite testo da popunite posudu. Pospite morskom solju. Pecite na srednjoj rešetki rerne 25-30 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi 10 minuta i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i originalnu italijansku fokaču.

Pročitajte kako se pravi punjena fokača po receptu Džejmija Olivera

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa