Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • maslinovo ulje
  • 750 g boranije
  • 4 čena belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • maslinovo ulje
  • 50 g parmezana
  • 1 limun
  • 30 g prezli

Recept za punjenu fokaču:

Za fokaču stavite brašno i prstohvat morske soli u veliku činiju i napravite udubljenje u sredini. U bokalu razmutite kvasac u 300 ml mlake vode, ostavite nekoliko minuta, pa postepeno sipajte u brašno, mešajući, dok ne dobijete testo. Mesite na pobrašnjenoj površini 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u lagano nauljenu činiju, pokrijte čistom vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu 1 sat, ili dok se ne udvostruči.

U međuvremenu, blanširajte boraniju, ocedite i odvojite u činiju. Očistite beli luk, sitno iseckajte sa peršunom i dodajte u činiju uz maslinovo ulje. Parmezan i limunovu koricu sitno izrendajte, iscedite sok, začinite, izmešajte, pa ostaviti na stranu. Duboki pleh (30cm x 40cm) lagano nauljite i ravnomerno pospite prezlama. Udarite testo nekoliko puta pesnicom, a zatim ga razvucite. Ubacite polovinu testa u pleh, a ostatak ostavite da visi.

Sipajte preko testa mešavinu boranije u ravnom sloju. Preklopite testo preko punjenja, pokapajte uljem, a zatim prstima lagano gurnite nadole i napravite udubljenja u testu. Pokrijte čistim vlažnim kuhinjskim peškirom i ostavite da se diže dok se ponovo ne udvostruči. Zagrejte rernu na 220ºC. Pospite testo morskom solju, a zatim pecite 25 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi na dasci, a zatim isecite i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i originalnu italijansku fokaču.

Pročitajte kako se pravi mini fokača od samo 2 sastojka

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa