Jednostavan recept za fokaču koja je u isto vreme i hrkava i mekana. Za njenu pripremu potrebno vam je samo jedno jaje, a peče se svega 15-ak minuta. Najbolja je dok je još vruća, a može da bude zamena za hleb uz neko jelo, ili kao kompletan obrok uz jogurt ili kiselo mleko.
Sastojci:
- 1 jaje
- 150 g brašna
- 1 g soli
- 3 g kvasca
- 20 g putera
- 40 g toplog mleka
- 18 g slanog putera
Priprema:
Jedno celo jaje pomešajte sa toplim mlekom, pa dodajte kvasac i sve lepo promešajte da se sjedini. Dodajte brašno i malo soli, pa zamesite testo u koje ćete potom dodati puter. Sve dobro umesite da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Premesite još jednom i oblikujte lepinju. Razvucite oklagijom na otprilike pola santimetra debljine. Stavite u pleh obložen pek papirom, a odozgo poređajte kockice slanog putera. Pecite u rerni na 180 C nekih 15-ak minuta dok ne dobije zlatastu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom