Jednostavan recept za fokaču koja je u isto vreme i hrkava i mekana. Za njenu pripremu potrebno vam je samo jedno jaje, a peče se svega 15-ak minuta. Najbolja je dok je još vruća, a može da bude zamena za hleb uz neko jelo, ili kao kompletan obrok uz jogurt ili kiselo mleko. 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 150 g brašna
  • 1 g soli
  • 3 g kvasca
  • 20 g putera
  • 40 g toplog mleka
  • 18 g slanog putera

Priprema:

Jedno celo jaje pomešajte sa toplim mlekom, pa dodajte kvasac i sve lepo promešajte da se sjedini. Dodajte brašno i malo soli, pa zamesite testo u koje ćete potom dodati puter. Sve dobro umesite da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Premesite još jednom i oblikujte lepinju. Razvucite oklagijom na otprilike pola santimetra debljine. Stavite u pleh obložen pek papirom, a odozgo poređajte kockice slanog putera. Pecite u rerni na 180 C nekih 15-ak minuta dok ne dobije zlatastu koricu.

Izvor: Stvar ukusa

Printscreen/YT/ Table diary Fokača od jednog jaja