Sastojci:
- 80 g brašna
- 130 ml + 3 pune kašike + 1 kašičica hladne vode
- 1/4 kašičice kvasca
- 1 kašičica meda
- 30 g + 1 puna kašika + 1 kašičica brašna
- 1 kašika vode (sobne temperature)
- 1/2 kašičice soli
- 1 puna kašika ulja
- ruzmarin za posipanje
Pogledajte video kako se pravi fokača:
Recept za originalnu italijansku fokaču:
Za fokaču, dan ranije pomešajte brašno, hladnu vodu, kvasac i med. Pokrijte i ostavite na radnoj površini 4 sata, a zatim stavite u frižider preko noći. Viljuškom ili rukama umešajte ostatak brašna, vodu, so i ulje. Nije potrebno da mesite smesu, samo malo promešajte. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Počnite da se razvlačite i savijate testo, a zatim ga savijte prema sredini. Ponovite ovo 3 puta svakih 15-20 minuta. Testo će biti vlažno i lepljivo.
Stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoji 1,5 do 2 sata. Zagrejte rernu na 220 ° C. Malo namažite vrhove prstiju uljem i napravite rupice po testu. Dodajte malo soli i pecite 6 minuta na donjoj rešetki (tako da donji deo bude hrskav). Izvadite, dodajte svež ruzmarin i vratite u rernu na srednju rešetku na dodatnih 8-10 minuta ili dok ne porumeni (proverite da ne zagori). Odmah izvadite na rešetku za pečenje i ostavite da se ohladi 10-ak minuta pre nego što isečete.
Ukoliko vam se dopada ovaj recept možete i da kombinujete i dodajete različite sastojke, pa tako napravite i fokaču sa maslinama.
Pročitajte i kako se pravi fokača punjena pršutom i sirom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem