Najpoznatiji italijanski hleb je fokača ili fokaća, a njega možete da napravite na različite načine. Naš današnji predlog je da probate fokaču punjenu prštom ili šunkom i sirom. Priprema nije komplikovana, a ono što je najvažnije jeste to da nekoliko puta ostavite da odmori i nadođe. Jer što testo duže stoji to će biti vazdušastije. 

  • Sastojci:
  • 500 g brašna 
  • 400 g vode
  • 1 kašičica šećera
  • 8-10 g svežeg kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 15 g soli
  • 200 g šunke/pršute
  • 100 g tvrdog sira 
  • masline bez koštica
  • ruzmarin 

Priprema: 
U posudi pomešajte brašno, šećer i izdrobljeni kvasac. Sipajte u smesu i pola količine vode i promešajte da se sastojci sjedine. Dodajte so, ulje i preostalu vodu, pa sjedinite tako da dobijete lepljivo testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Zatim kašikom nekoliko puta prebacite ka sredini i onda ponovo pokrijte i ostavite da odmori nekih sat vremena. Naljite ruke i testo, pa opet pomoću špatule prebacujte testo ka sredini. Podelite testo na pola, pa jednu polovinu razvucite u plehu. Poređajte pršutu ili šunku i sir, pa preklopite drugim testom. Pokrijte krpom i ostavite još nekih 30-40 minuta. Prstima pritisnite da napravite rupe, pa posolite i poređajte ruzmarin i masline. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta. 

BONUS VIDEO:

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

Izvor: Stvar ukusa