Najpoznatiji italijanski hleb je fokača ili fokaća, a njega možete da napravite na različite načine. Naš današnji predlog je da probate fokaču punjenu prštom ili šunkom i sirom. Priprema nije komplikovana, a ono što je najvažnije jeste to da nekoliko puta ostavite da odmori i nadođe. Jer što testo duže stoji to će biti vazdušastije.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 400 g vode
- 1 kašičica šećera
- 8-10 g svežeg kvasca
- 2 kašike ulja
- 15 g soli
- 200 g šunke/pršute
- 100 g tvrdog sira
- masline bez koštica
- ruzmarin
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer i izdrobljeni kvasac. Sipajte u smesu i pola količine vode i promešajte da se sastojci sjedine. Dodajte so, ulje i preostalu vodu, pa sjedinite tako da dobijete lepljivo testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Zatim kašikom nekoliko puta prebacite ka sredini i onda ponovo pokrijte i ostavite da odmori nekih sat vremena. Naljite ruke i testo, pa opet pomoću špatule prebacujte testo ka sredini. Podelite testo na pola, pa jednu polovinu razvucite u plehu. Poređajte pršutu ili šunku i sir, pa preklopite drugim testom. Pokrijte krpom i ostavite još nekih 30-40 minuta. Prstima pritisnite da napravite rupe, pa posolite i poređajte ruzmarin i masline. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom