Sastojci:

Za kore:

  • 200 g meda
  • 150 g šećera
  • 300 ml vode
  • 250 g brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • malo cimeta

Za fil:

  • 350 mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100 ml vode
  • 150 g crne čokolade za kuvanje
  • 300 g margarin

Za ukrašavanje:

  • malo mlevenih oraha, ili rendane čokolade

Recept za posnu reforma tortu:

Za ovu tortu pomešajte med, vodu i šećer, dok se ne ujednače. U drugoj posudi pomešajte brašno i ostale suve sastojke. Dodajte ih u masu sa medom, pa dobro sjedinite varjačom. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, pa masu ravnomerno rasporedite. Pecite 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohlađenu koru podelite na tri dela.

U činiju stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejte do ključanja. Kade se šećer otopi, sklonite sa vatre, pa odmah dodajte mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešajte da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno penasto umutite margarin, pa spojite sa orasima.

Filom premažite kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite topljenom čokoladom. Torta treba da odstoji oko jedan dan. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa orasima i džemom od kajsija.

Pročitajte i kako se pravi najbolja čokoladna torta sa višnjama

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Najbrža čokoladna torta

StvarUkusa