Sastojci:

Za patišpanj:

  • 125 g višenamenskog brašna
  • 115 g kakao praha
  • 225 g šećera
  • 10 ml čistog ekstrakta vanile
  • 1 1/2 kašičica sode bikarbone
  • 3/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice ekstrakta badema
  • 4 velika jajeta, oko 200 g
  • 170 ml ulja
  • 170 ml nezaslađenog kiselog soka od višnje

Za šlag od višanja:

  • 60 g zamrznutih višanja
  • 100 g šećera
  • 680 ml slatke pavlake

Recept za čokoladnu tortu sa višnjom:

Za ovu tortu postavite rešetku u srednji položaj i zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite dva kalupa za torte od 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Prosejte brašno i kakao zajedno da se sjedine. U posudi pomešajte šećer, ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, so, cimet, ekstrakt badema i jaja.

Umutite mikserom na jačoj brzini i na maloj brzini potom, oko 5 minuta, pa pokapajte ulje. Smanjite brzinu i dodajte kiseli sok od višnje, a zatim prosejano brašno i kakao. Kada se smesa dobro sjedini, podelite između pripremljenih kalupa za torte, dodajući oko 500 g u svaki. Pecite oko 22 minuta. Ohladite patišpanje u kalupima, oko 45 minuta.

Za šlag od višanja izblendirajte voće i šećer, oko 90 sekundi. Dodajte slatku pavlaku i promešajte viljuškom da se u uglovima ne zaglave suvi džepovi šećera/voća, a zatim blendirajte dok smesa ne postane gusta i kremasta poput grčkog jogurta, oko 5 minuta. Pokrijte plastikom i stavite u frižider dok ne bude potrebno.

Stavite 1 kalup na tanjir za serviranje. Na vrh rasporedite 130 ml šlaga od višanaj i rasporedite u ravnomeran sloj pomoću špahtle. Stavite drugi patišpanj odozgo. Zagladite krem oko strana. Premažite još 230 ml šlaga od višanja u ravnom preko novog patišpanja, a zatim koristite preostali šlag da obilno pokrijete bočne strane i površinu torte. Možda ćete želeti da napravite i čuvenu Vasinu tortu.

Pročitajte kako da napravite posnu čokoladnu tortu sa orasima

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Najbrža čokoladna torta

StvarUkusa