Sastojci:
Za patišpanj:
- 125 g višenamenskog brašna
- 115 g kakao praha
- 225 g šećera
- 10 ml čistog ekstrakta vanile
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- 3/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice ekstrakta badema
- 4 velika jajeta, oko 200 g
- 170 ml ulja
- 170 ml nezaslađenog kiselog soka od višnje
Za šlag od višanja:
- 60 g zamrznutih višanja
- 100 g šećera
- 680 ml slatke pavlake
Recept za čokoladnu tortu sa višnjom:
Za ovu tortu postavite rešetku u srednji položaj i zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite dva kalupa za torte od 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Prosejte brašno i kakao zajedno da se sjedine. U posudi pomešajte šećer, ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, so, cimet, ekstrakt badema i jaja.
Umutite mikserom na jačoj brzini i na maloj brzini potom, oko 5 minuta, pa pokapajte ulje. Smanjite brzinu i dodajte kiseli sok od višnje, a zatim prosejano brašno i kakao. Kada se smesa dobro sjedini, podelite između pripremljenih kalupa za torte, dodajući oko 500 g u svaki. Pecite oko 22 minuta. Ohladite patišpanje u kalupima, oko 45 minuta.
Za šlag od višanja izblendirajte voće i šećer, oko 90 sekundi. Dodajte slatku pavlaku i promešajte viljuškom da se u uglovima ne zaglave suvi džepovi šećera/voća, a zatim blendirajte dok smesa ne postane gusta i kremasta poput grčkog jogurta, oko 5 minuta. Pokrijte plastikom i stavite u frižider dok ne bude potrebno.
Stavite 1 kalup na tanjir za serviranje. Na vrh rasporedite 130 ml šlaga od višanaj i rasporedite u ravnomeran sloj pomoću špahtle. Stavite drugi patišpanj odozgo. Zagladite krem oko strana. Premažite još 230 ml šlaga od višanja u ravnom preko novog patišpanja, a zatim koristite preostali šlag da obilno pokrijete bočne strane i površinu torte. Možda ćete želeti da napravite i čuvenu Vasinu tortu.
Pročitajte kako da napravite posnu čokoladnu tortu sa orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem