Sastojci:
Za patišpanj:
- 125 g višenamenskog brašna
- 115 g kakao praha
- 225 g šećera
- 10 ml čistog ekstrakta vanile
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- 3/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice ekstrakta badema
- 4 velika jajeta, oko 200 g
- 170 ml ulja
- 170 ml nezaslađenog kiselog soka od višnje
Za šlag od višanja:
- 60 g zamrznutih višanja
- 100 g šećera
- 680 ml slatke pavlake
Recept za čokoladnu tortu sa višnjom:
Za ovu tortu postavite rešetku u srednji položaj i zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite dva kalupa za torte od 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Prosejte brašno i kakao zajedno da se sjedine. U posudi pomešajte šećer, ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, so, cimet, ekstrakt badema i jaja.
Umutite mikserom na jačoj brzini i na maloj brzini potom, oko 5 minuta, pa pokapajte ulje. Smanjite brzinu i dodajte kiseli sok od višnje, a zatim prosejano brašno i kakao. Kada se smesa dobro sjedini, podelite između pripremljenih kalupa za torte, dodajući oko 500 g u svaki. Pecite oko 22 minuta. Ohladite patišpanje u kalupima, oko 45 minuta.
Za šlag od višanja izblendirajte voće i šećer, oko 90 sekundi. Dodajte slatku pavlaku i promešajte viljuškom da se u uglovima ne zaglave suvi džepovi šećera/voća, a zatim blendirajte dok smesa ne postane gusta i kremasta poput grčkog jogurta, oko 5 minuta. Pokrijte plastikom i stavite u frižider dok ne bude potrebno.
Stavite 1 kalup na tanjir za serviranje. Na vrh rasporedite 130 ml šlaga od višanaj i rasporedite u ravnomeran sloj pomoću špahtle. Stavite drugi patišpanj odozgo. Zagladite krem oko strana. Premažite još 230 ml šlaga od višanja u ravnom preko novog patišpanja, a zatim koristite preostali šlag da obilno pokrijete bočne strane i površinu torte. Možda ćete želeti da napravite i čuvenu Vasinu tortu.
Pročitajte kako da napravite posnu čokoladnu tortu sa orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom