Sastojci:
Za patišpanj:
- 400 ml vode
- 18 kašika mekog brašna
- 13 kašika kristal šećera
- 3 kašike džema ili marmelade po izboru
- 100 g posnog mlevenog keksa
- 4 kašike ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 200 g čokolade
- 200 g mlevenih ili mešanih oraha
- 400 g mlevenog keksa
- 400 ml soka od pomorandže
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 6 kašika ulja
Recept za posnu čokoladnu tortu sa orasima:
Kako biste napravili ovu tortu uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. U toploj vodi pomešajte šećer, dodajte ulje i džem i sve izmešajte. Zatim dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks (možete i orahe) i sve izmešajte. U pleh dimenzija 30 x 20 cm stavite papir za pečenje i sipajte smesu. Pecite patišpanj 13 minuta, pa ga ohladite. Kada se ohladi, horizontalno ga isecite na tri dela.
Omekšali margarin sa šećerom u prahu umutite dok ne postane penasto, pa dodajte mleveni keks i umutite mikserom. Masa će biti gusta i suva, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodajte rendanu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe. Sve izblendirajte i dobićete manje i veće komade oraha i čokolade. Zatim polako sipajte sok i mutite dok ne dobijete smesu za fil.
Sastavite tortu tako što ćete da stavite patišpanj, premažite ga polovinom smese za fil, pa stavite drugi patišpanj i premažite preostalom smesom za fil. Otopite čokoladu sa uljem za glazuru i njome prelijte tortu, protresite pleh levo i desno da glazura lepo „legne”. Ostavite čokoladu da se stegne. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa keksom, jagodama i pudingom.
Pročitajte kako se pravi posna kapri torta koju svi obožavaju
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.