Sastojci:

Za patišpanj:

  • 400 ml vode
  • 18 kašika mekog brašna
  • 13 kašika kristal šećera
  • 3 kašike džema ili marmelade po izboru
  • 100 g posnog mlevenog keksa
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 200 g mlevenih ili mešanih oraha
  • 400 g mlevenog keksa
  • 400 ml soka od pomorandže

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Recept za posnu čokoladnu tortu sa orasima:

Kako biste napravili ovu tortu uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. U toploj vodi pomešajte šećer, dodajte ulje i džem i sve izmešajte. Zatim dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks (možete i orahe) i sve izmešajte. U pleh dimenzija 30 x 20 cm stavite papir za pečenje i sipajte smesu. Pecite patišpanj 13 minuta, pa ga ohladite. Kada se ohladi, horizontalno ga isecite na tri dela.

Omekšali margarin sa šećerom u prahu umutite dok ne postane penasto, pa dodajte mleveni keks i umutite mikserom. Masa će biti gusta i suva, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodajte rendanu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe. Sve izblendirajte i dobićete manje i veće komade oraha i čokolade. Zatim polako sipajte sok i mutite dok ne dobijete smesu za fil.

Sastavite tortu tako što ćete da stavite patišpanj, premažite ga polovinom smese za fil, pa stavite drugi patišpanj i premažite preostalom smesom za fil. Otopite čokoladu sa uljem za glazuru i njome prelijte tortu, protresite pleh levo i desno da glazura lepo „legne”. Ostavite čokoladu da se stegne. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa keksom, jagodama i pudingom.

Pročitajte kako se pravi posna kapri torta koju svi obožavaju

BONUS VIDEO

Instagram/cookwithmanuela Italijanska bakina torta

StvarUkusa