Sastojci:
Za kore:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 150 g biljnog margarina
- 75 ml vode
- korica od 1 limuna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 300 g šećera
- 150 ml vode
- 300 g mlevenih oraha
- 2 kesice vanilinog šećera
- 300 g biljnog margarina
Za glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
- 3 kašike vrele vode
- nekoliko kapi roze boje za hranu ili ekstrakta od jagoda
Recept za posnu rozen tortu:
Kako biste napravili posni kolač, napraviti glatko testo od sastojaka. Prvo utrljajte margarin sa brašnom, dodajte šećer, prašak za pecivo, koru od limuna i vodu. Umesite meko testo, ali tako da se ne lepi za prste. Napravite valjak, koji ćete podeliti na 8 delova. Svaki deo razvucite u koru.
Pecite ih na prevrnutoj tepsiji, koju ćete prethodno da namažete margarinom i da pospete brašnom ili obložite papirom za pečenje. Kore pecite od 5 – 7 min na temperaturi oko 150 stepeni C, u zavisnosti od šporeta. Treba da budu bele, ne smeju da dobiju braon boju.
Napravite fil tako što ćete da prokuvate šećer sa vodom, dodajte vanilin šećer i mlevene orahe. Skloniti sa vatre, dodajte margarin i promešajte da se sve dobro sjedini. Nakon toga filujte kore koje ćete prethodno poprskati mešavinom vode i ekstrata ruma. Završite korom, pa prekrijte najlonskom folijom i pritisnite nečim teškim.
Glazuru napravite tako što ćete da umutite šećer u prahu sa vodom i sokom od limuna. Mutiti ručno pola sata. Na kraju dodati nekoliko kapi ekstrata od jagode, kako biste dobili svetlo roze boju. Prelijte glazuru preko kolača i ostaviti da se osuši do sutra. Možda ćete želeti da napravite i slavske kokos kuglice sa konjakom i kafom.
Pročitajte kako se prave posne toblerone za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Punjeni hleb sa maslinama i šunkom za Doček
Posna slana torta za Svetog Nikolu
Filovani posni krompiri
Zapečeni šaran u belom vinu
Kremasta posna salata sa krompirom i crvenim lukom za Svetog Nikolu