Kada bi trebalo opisati vanilice, to bi zasigurno bio poznat ukus, ukus detinjstva. Ovo je jednostavan kolač koji se lako pravi, a jedan od vodećih kulinarskih veb-sajtova ga je proglasio najboljim kolačima na svetu! Vanilice se najčeše prave za vreme praznikai to od domaćih sastojaka kao što su mast idžem. Recept za ove preuskune kolače možete da pronađete u bakinom kuvaru i onda znate da je proveren i da će biti ukusan. Naziv kolača vanilice ostao je zapamćen u Vojvodini kao “vanili grancle” ili venčići od vanile. Recept za grancle razlikuje se od nama poznatog recepta po tome što se među osnovnih sastojaka nalaze i orasi. Dodavanjem oraha u testo vanilicama se daje posebna hrskavost i tamnija boja. Ne morate više u vreme posta da se odričete omiljenih kolača, jer vam donosimo recept za posne vanilice koje su jednako ukusne kao i mrsne. Uživajte!
Sastojci:
- 200 g posnog margarina
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike posne slatke pavlake
- 8 g vanilin šećera
- 450 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- džem
Recept za posne vanilice:
Margarin sobne temeprature pomešajte sa šećerom u prahu, posnom slatkom pavlakom i vanilin šećerom. Umutite, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite testo. na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa rakijskom čašom vadite oblike. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Jedna krug premažite džemom, pa spojite sa drugim i tako radite dok sve ne utrošite. Pospite šećerom u prahu.
Pročitajte i ovo: Posne vanilice za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus