Napravite tradicionalan džem od krušaka prema receptu iz bakine sveske, poslasticu čiji je ukus toliko savršen da neće moći da prestanete da ga jedete. Mnoge vrste krušaka mogu da se koriste za pripremu, a u Srbiji se najviše od svih koristi viljamovka. Umesto kompota od krušaka ove zime pripremite ukusan domaći džem, koji je idealan da se namaže na hleb, a još je lepši kao nadev za palačinke.

Sastojci:
2 kg krušaka
500 g šećera
1 limun
1 kašika cimeta

Priprema:

Kruškr oljuštite, očistite od semenki i isecite na sitne kocke. Zatim promešajte kruške sa limunovim sokom i šećerom. Dodajte cimet, pa sve dobro izmešajte štapnim mikserom. Ostavite smesu da odstoji minimum šest sati, a najbolje preko noći. Posle toga, kruške stavite u šerpu sa debljim dnom koju ste prethodno zagrejali na visokoj temperaturi. Kada počnete sa kuvanjem, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte i kuvajte oko 10 - 15 minuta. Ukoliko niste dostigli željenu gustinu, nastavite još malo sa kuvanjem. Kada dobijete željenu gustinu, sklonite džem s vatre. Lagano sipajte džem u sterilisane tegle. Kada ih napunite, zatvorite ih i okrenite naopako i ostavite ih tako dok se ne ohlade. Kada se tegle ohlade džem od krušaka čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE