Kompot je nezaobilazan u svakoj zimnici, a sada je pravo vreme da pripremite ovaj od kruške, jer je u ovo doba godine najviše sorti krušaka zrelo. Na ovaj način možete savršeno da sačuvate najdraže sezonsko voće za vreme kada ono ne zri. Za kompote je najsigurnije i najbolje birati malo tvrđe i veće plodove kruške koji neće brzo propasti.
Sastojci:
- 2 kg krušaka
- 500 g šećera
- 1,5 l vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 limun
Priprema:
Prvo pripremite preliv za kruške. Vodu sipajte u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer, pa stavite da umerenu vatru da se kuva. Mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kada provri skinite sa šporeta i ostavite da se skroz ohladi. Za to vreme kruške oljuštite, očistite od semenki, nasecite na kriške i prelijte ih sokom od limuna. Na taj način neće pocrneti od stajanja. Lagano ih stavite u pripremljenje tegle, pa kada se sirup ohladio svaku teglu napunite do vrha. Zatvorite poklopac, a zatim tegle poređajte u veću šerpu. Sipajte vodu tako da bude do samog vrha tegli. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Kada se tegle u potpunosti ohlade čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus