Kompot je izuzetno zdrav, jer od cele zimnice sadrži najmanje šećera i priprema se od svežeg voća. Možete ga jesti odmah, ali i ostaviti za zimu. Kompot od jabuka su naše bake često pravile, a priprema je nikad jednostavnija. Najbolje je da odaberete one slađe sorte, jer su mekše i ukusnije.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 100 g šećera
- 1 l vode
Priprema:
Jabuke oljuštite, presecite na pola, očistite koštice, pa ih isecite na tanje kriške. Prebacite ih u šerpu, pospite šećerom, nalijte vodom, poklopite i stavite da se kuvaju. Kada provri smanjite jačinu, promešajte da se šećer skroz rastopi, pa kuvajte još nekih 10-15 minuta da jabuke skroz omekšaju. Kada se prohladi prebacite ga u staklene tegle. Kako bi kompot duže trajao važno je da se tegle pasterizuju. Stavite ih u šerpu, pa sipajte vodu tako da pokrije više od polovine tegli. Ubacite u rernu na 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohlade. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus