Kompot je izuzetno zdrav, jer od cele zimnice sadrži najmanje šećera i priprema se od svežeg voća. Možete ga jesti odmah, ali i ostaviti za zimu. Kompot od jabuka su naše bake često pravile, a priprema je nikad jednostavnija. Najbolje je da odaberete one slađe sorte, jer su mekše i ukusnije.

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 l vode

Priprema:

Jabuke oljuštite, presecite na pola, očistite koštice, pa ih isecite na tanje kriške. Prebacite ih u šerpu, pospite šećerom, nalijte vodom, poklopite i stavite da se kuvaju. Kada provri smanjite jačinu, promešajte da se šećer skroz rastopi, pa kuvajte još nekih 10-15 minuta da jabuke skroz omekšaju. Kada se prohladi prebacite ga u staklene tegle. Kako bi kompot duže trajao važno je da se tegle pasterizuju. Stavite ih u šerpu, pa sipajte vodu tako da pokrije više od polovine tegli. Ubacite u rernu na 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohlade. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa