Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI DŽEM OD JABUKA: Pravi se brzo i lako od 4 sastojka, a toliko je lep da će ceo komšiluk tražiti teglicu

Autor Marija Brčić

Napravite domaći džem od jabuka po receptu naših baka.

 Domaći džem od jabuka Izvor: Printscreen/YT/Yes I Can Cook

Ukoliko želite da i u zimskim danima uživate u ukusima i mirisima domaćih jabuka, možete od njih da napravite džem. Za pripremu koristite slatke ili kisele jabuke u zavisnoti od ukusa. Dobijeni džem je odličan da se jede za doručak, namazan na prepečeni hleb, ali je takođe idealan za pripremu kolača i raznih drugih poslastica. 

Napravljen po ovom receptu može da stoji i do pola godine, ako se pravilno čuva. 

Sastojci:

  • 2 kg jabuka
  • 1 kg šećera
  • 200 ml vode
  • 3 kesice vanilin šećera

Možda će vas zanimati

Priprema:

Jabuke dobro operite, oljuštite koru, očistite od semenki i nasecite na kockice. Stavite ih u dublju šerpu, a zatim sipajte šećer i vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz mešanje da jabuke omekšaju i da se šećer lepo rastopi. Ukoliko tečnost skroz uvri dodajte još malo vode. Sklonite sa ringle, pa onda izgnječite štapnim ili običnim mikserom da dobijete kašu. Vratite na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok ne dobijete želejnu gustinu. Znaćete da je gotovo kada varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili ukoliko želite možete izvaditi malo džema na tacnu i proveriti gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodajte vanilin šećer i lepo ga umešajte. Šerpu sklonite sa šporeta, ostavite da se džem prohladi, pa dok je još topao sipajte ga u prethodno sterilisane tegle koje su još mlake. Tegle poređajte u isključenu rernu, zagrejanu na 100 stepeni i ostavite ih da odstoje oko pola sata. Nakon toga stavite poklopce, a kada se tegle skoz ohlade čuvati ih na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti