Ukoliko želite da i u zimskim danima uživate u ukusima i mirisima domaćih jabuka, možete od njih da napravite džem. Za pripremu koristite slatke ili kisele jabuke u zavisnoti od ukusa. Dobijeni džem je odličan da se jede za doručak, namazan na prepečeni hleb, ali je takođe idealan za pripremu kolača i raznih drugih poslastica.
Napravljen po ovom receptu može da stoji i do pola godine, ako se pravilno čuva.
Sastojci:
- 2 kg jabuka
- 1 kg šećera
- 200 ml vode
- 3 kesice vanilin šećera
Priprema:
Jabuke dobro operite, oljuštite koru, očistite od semenki i nasecite na kockice. Stavite ih u dublju šerpu, a zatim sipajte šećer i vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz mešanje da jabuke omekšaju i da se šećer lepo rastopi. Ukoliko tečnost skroz uvri dodajte još malo vode. Sklonite sa ringle, pa onda izgnječite štapnim ili običnim mikserom da dobijete kašu. Vratite na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok ne dobijete želejnu gustinu. Znaćete da je gotovo kada varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili ukoliko želite možete izvaditi malo džema na tacnu i proveriti gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodajte vanilin šećer i lepo ga umešajte. Šerpu sklonite sa šporeta, ostavite da se džem prohladi, pa dok je još topao sipajte ga u prethodno sterilisane tegle koje su još mlake. Tegle poređajte u isključenu rernu, zagrejanu na 100 stepeni i ostavite ih da odstoje oko pola sata. Nakon toga stavite poklopce, a kada se tegle skoz ohlade čuvati ih na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem