Kompot od kajsija je ukusna i zdrava poslastica koja će vam dobro doći u zimskim danima kada vam bude falio ukus letnjeg voća. Smatra se da se u kompotu najbolje očuva ukus voća, zato što u njega ide najmanje šećera i čuva se u vodi.
Može se pripremiti bez konzervansa, pa su vam potrebni samo šećer, voda i kajsije.
Sastojci:
- 1,5 kg kajsija
- 5 kašika šećera
- 2 l vode
Priprema:
Operite kajsije i oljuštite ih od košpica. Isecite na polovine i četvrtine. Kasije ređajte u tegle, biće vam potrebno 3 tegli od 1 kilogram. Potrudite se da između kajsija ima što manje prostora. Na vrhu dodajte jednu kašiku šećera ako su kajsije slađe, a ako nisu dodajte dve kašike. Nakon toga sipajte vodu u teglu do vrha. Dobro zatvorite tegle, okrenite ih naopako kako biste proverili da li curi voda.
Za pasterizaciju potrebno je skuvati kompot. Uzmite veći lonac i na dno stavite krpu. Poređajte tegle, tako da se tegle ne dodiruju. Ako se dodirnu može doći do pucanja. Svaku teglu obavijte krpom, kako biste se još više zaštitili od pucanja. U lonac sipajte vodu, treba da ide preko poklopca tegle. Vrlo je bitno da tegle stavite u hladnu vodu, na hladnu ringlu pa tek onda postepeno zagrevate. Jer ako dođe do nagle promene temperature može doći do pucanja.
Preklopite lonac poklopcem i stavite da se voda zagreva. Kada voda proključa skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Nakon tog vremena isključite ringlu i ostavite da se tegle ohlade u vodi.Kompot od kajsija bez konzervansa je spreman za otvaranje kada se sasvim ohladi, najbolje je da to bude dan kasnije. Uzmite u obzir da kada jednom otvorite teglu morate je držati u frižideru i tada će se brže pokvariti. Ovako neotvorene tegle možete držati u špajzu mesecima.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira