Sezona kajsija je počela i pravo je vreme da prve zrele plodove iskoristite za pripremu domaćeg džema od ovog slasnog voća.

Nezaobilazan je u pripremi raznih kolača, jer najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, ali ipak je najbolji kada palačinke premažete domaćim džemom po receptu naših baka. Spremljen po ovom receptu daleko je zdraviji od kupovnog, jer nema konzervansa ni aditiva, a sigrno će vam uspeti iz prve. 

Sastojci:

  • 5 kg kajsija
  • 2 kg šećera

Priprema:

Kajsije isecite na pola, izvadite im koštice i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati. Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore. Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle. Tegle zatvorite, ušuškajte ih u neko ćebe i ostavite da se džem u njim u potpunosti ohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.

Izvor: Stvar ukusa