Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pravi se brzo i lako od samo 2 sastojka - po receptu naših baka

Autor Marija Brčić

Po ovom receptu su naše bake pravile najlepši džem od kajsija.

 Domaći džem od kajsije Izvor: Shutterstock

Sezona kajsija je počela i pravo je vreme da prve zrele plodove iskoristite za pripremu domaćeg džema od ovog slasnog voća.

Nezaobilazan je u pripremi raznih kolača, jer najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, ali ipak je najbolji kada palačinke premažete domaćim džemom po receptu naših baka. Spremljen po ovom receptu daleko je zdraviji od kupovnog, jer nema konzervansa ni aditiva, a sigrno će vam uspeti iz prve. 

Sastojci:

  • 5 kg kajsija
  • 2 kg šećera

Možda će vas zanimati

Priprema:

Kajsije isecite na pola, izvadite im koštice i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati. Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore. Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle. Tegle zatvorite, ušuškajte ih u neko ćebe i ostavite da se džem u njim u potpunosti ohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvecka

Otkud se poklopi serpa i stavi na visoku temperaturu? Kajsije se mesaju non stop da ne bi zagorele, a onda poklapanja nema!!

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti