Ako nemate ideju šta da pripremate za vikend ručak, a želite nešto lagano, predlažemo slanu tortu. Palačinke koje služe kao kora se pravi od omiljenog letnjeg povrća - tikvica. Ako želite možete da promenite i neku namirnicu, tipa umesto svežeg sira da koristite krem sir ili nešto već po vašoj želji. 

Posle se počastite ukusnim čokoladnim mafinima od 3 sastojka

Sastojci: 

Za podlogu:

  • 200 g brašna 
  • 600 g tikvica 
  • 2 jajeta 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo 

Za fil:

  • 250 g svežeg sira 
  • 2-3 kašike kisele pavlake 
  • 200 g šunke 
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka

Za dekoraciju:

  • 1 krastavac 
  • 3-4 paradajza 
  • 200 g tvrdog sira 
  • peršun

Priprema:

Tikvice izrendajte i dodajte im jaja. Posolite i promešajte, pa sipajte brašno i prašak za pecivo. Dobro sjedinite. Ispecite palačinke. Od ove smese treba da dobijete 5 palačinki. Sir pomšeajte sa pavlakom i seckanom mirođijom, pa usitnite u blenderu. Papriku, šunku i paradajz isecite na kockice. 

Premažite prvi palačinku sirom i sipajte pola količine šunke, preklopite drugom palačinkom. Opet premažite, pa stavite seckanu papriku, a preko još jednu palačinku. Premažite, pa stavite paradajz i preko palačinku, opet premažite. Poređajte preostalu šunku. Stavite poslednju palačinku i premažite celu tortu sirom. Ukrasite rendanim sirom, paradajzom i krastavcem. 

Izvor: Stvar ukusa