Kada ne znate šta da pripremite za ručak, a mrzi vas da kuvate i palite šporet, vi pripremite slanu tortu. Zasitiće vas, a kombinacija sastojaka je pun pogodak. Ako je pravite sa šunkom ni ne košta puno, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Možete da poslužite i kao slavsko predjelo, a super je i kada vam banu gosti. 

Sastojci:

  • 15 kriški hleba 
  • 300 g dimljenog lososa (može šunka) 
  • 150 g pečene ili marinirane paprike
  • 150 g maslina 
  • 150 g kiselih krastavaca 
  • 150 g mariniranih pečuraka
  • majonez
  • mirođija

Priprema:

Kalup za tortu obložite plastičnom folijom. Po dnu poređajte tri kriške hleba, a onda premažite majonezom, pa stavite pola količine lososa ili šunke. Ponovo red hleba i majonez, a onda poređajte secaknu papriku i masline, pa još jedan red hleba i majoneza. Preko poređajte seckane pečurke i kisele krastavce, pa još jedan red hleba, premažite majonezom i poređajte preostali losos ili šunku. Bogato pospite mirođijom. Poslednji red je hleb. Umotajte folijom i ostavite u frižideru 4 sata. Izvadite slanu tortu iz kalupa, pa premažite majonezom u tankom sloju. Dekorišite po izboru. 

Izvor: Stvar ukusa