Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice. Od njih možete da napravite domaći sirup i da uvek imate spreman sok. 

Sastojci:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 40 g limuntusa
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema: 

Cvetove zove potopite u vodu, pa sipajte limunsku kiselinu i limun isečen na kriške. Dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte, a zatim neka odstoji još 24 časa, povremeno promešajte.  Nakon toga, ako je potrebno sirup još jednom procedite i sipajte u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa