Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice. Od njih možete da napravite domaći sirup i da uvek imate spreman sok.
Sastojci:
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 40 g limuntusa
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Priprema:
Cvetove zove potopite u vodu, pa sipajte limunsku kiselinu i limun isečen na kriške. Dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte, a zatim neka odstoji još 24 časa, povremeno promešajte. Nakon toga, ako je potrebno sirup još jednom procedite i sipajte u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem