Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7.veku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po testenini u obliku dugih rezanaca. U to vreme špagete su se jele bez ičega! Za raznolikost današnjih jela sa pastom odgovoran je Bonvičino, italijanski kulinarski genije, koji je osmislio bezbroj sosova, ali i oblika same testenine.

Za najpopularniji od svih sosova Italijani su morali da čekaju sve do 16. veka, kada su Španci iz novootkrivene Amerike doneli najvažniju biljku u istoriji paste - paradajz! Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče tek iz 1839. godine. Kada spremate testeninu nikako nemojte da je prekuvate, već je služite "al dente", to znači da je kuvana, ali i dalje malo žilava. Slabije kuvana testenina se lakše vari

Umesto čuvenih sosova isprobajte ovaj sa belim lukom i krutonima koji će vam se svideti na prvi zalogaj. Ali zapamtite da testetninu nikada ne jedete kašikom jer se po italijanskom bontonu jedu samo viljuškom. Korišćenje kašike, da bi se špagete namotale na viljušku je nepotrebno i čak se smatra nekulturnim.

Sastojci: 

  • 200 g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 tost hleb 
  • 15 g neslanog putera
  • 200 ml mleka
  • 50 g pavlake za kuvanje 
  • 85 g taljatela 
  • 10-20 g parmezana

Priprema:

Tost hleb isecite na kockice, pa propržite na malo ulja. Izvadite hleb i stavite puter, pa kada se istopi dodajte crni luk isečen na rebarca i krupnije sečen beli luk. Malo posolite. Kada se luk proprži dodajte mleko i pavlaku i promešajte. Kad krene da vri ostavite još minut na šporetu, pa izvadite luk i dobro ga izblendirajte. Vratite dobijenu smesu u sos i promešajte. Zatim dodajte taljatele koje ste prethodno skuvali. Kuvajte minut, dva i onda pospite parmezanom. Začinite biberom i tucanom paprikom i opet promešajte. Servirajte i ukrasite krutonima. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE