Paprika je nesumljivo jedna od nezaobilaznih namirnica u Srbiji. Bilo da se jede sveža, u salati, punjena, a čini se kako je naomiljenija za pripremu zimnice. Pored ajvara, svima je omiljena ljutenica, koja je savršen prilog uz jela od mesa. Iskoristite sezonu paprika i počnite sa spremanjem zimnice po ovom ruskom receptu u kojoj ćete sa ukućanima svakodnevno uživati.
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 2 glavice belog luka
- 4 ljute papričice
- 250 ml ulja
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 70 g šećera
- 2 kašike sirćeta
Priprema:
Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije. Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem