Još uvek traje sezona kupina, pa ih iskoritite da napravite ukusan džem u kombinaciji sa jabukama. Ima li išta slađe kada namažete džem na parče svežeg hleba, a idealan je i za pripremu kolača i raznih poslastica. Uvek je lepše da sami napravite džem nego da kupujete gotov i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, a zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice.
Sastojci:
- 500 g jabuka
- 500 g kupina
- 1 kg šećera
- sok od jednog limuna
Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite od koštica, pa isecite na kockice. Stavite ih u šerpu, prelijte limunom i stavite da se kuvaju na umerenoj vatri dok ne proključa. Dodajte kupine i šećer, pa sve dobro izmešajte. Kuvajte na laganoj vatri, sve vreme mešajući dok se šećer ne rastopi, a zatim pojačajte vatru i kuvajte oko 30 minuta dok džem ne počne da se zgušnjava. Da biste bili sigurni da je džem skuvan izvadite jednu kašičicu i stavite na tacnu. Ukoliko se ne razliva po tacni već ostaje gust taman je kako treba. Dok je još topao preručite ga u prethodno sterilisane tegle, a kada se ohladi zatvorite poklopac. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem