Još uvek traje sezona kupina, pa ih iskoritite da napravite ukusan džem u kombinaciji sa jabukama. Ima li išta slađe kada namažete džem na parče svežeg hleba, a idealan je i za pripremu kolača i raznih poslastica. Uvek je lepše da sami napravite džem nego da kupujete gotov i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, a zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice.
Sastojci:
- 500 g jabuka
- 500 g kupina
- 1 kg šećera
- sok od jednog limuna
Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite od koštica, pa isecite na kockice. Stavite ih u šerpu, prelijte limunom i stavite da se kuvaju na umerenoj vatri dok ne proključa. Dodajte kupine i šećer, pa sve dobro izmešajte. Kuvajte na laganoj vatri, sve vreme mešajući dok se šećer ne rastopi, a zatim pojačajte vatru i kuvajte oko 30 minuta dok džem ne počne da se zgušnjava. Da biste bili sigurni da je džem skuvan izvadite jednu kašičicu i stavite na tacnu. Ukoliko se ne razliva po tacni već ostaje gust taman je kako treba. Dok je još topao preručite ga u prethodno sterilisane tegle, a kada se ohladi zatvorite poklopac. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus