Đuveč je starinsko jelo koje može da se priprema sa mesom ili bez. Naš današnji predlog za ručak je bez mesa, jer je u toku Uskršnji post, a u đuvečaru ili vatrostalnu posudu stavite raznovrsno povrće i dodajte pirinač, a što više povrća i ukus će biti bolji. Ako nemate sve ove namirnice, a mrzi vas da idete do radnje, slobodno koristite sve što nađete u frižideru od povrća. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kg belog krompira
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 2 šake pirinča
  • 100 g graška 
  • 1 veći paradajz
  • 200 ml soka od paradajza
  • 200 ml vode

Priprema:

Tikvicu oljuštite, presecite na pola, pa izdubite sredinu. Sredinu bacite, a ostatak tikvice isecite na kockice. Krompir isto ljuštite i isecite na kockice, kao i papriku, a šargarepu i praziluk isecite na kolutove. U đuvečaru ili vatrostalnu posudu poređajte povrće i preko stavite paradajz koji ste isekli na kockice. Dodajte opran pirinač, sipajte malo vode i paradajz soka. Začinite po želji. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2 sata. Pola sata pred kraj skinite poklopac da se lepo zapeče. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE