Đuveč je starinsko jelo koje može da se priprema sa mesom ili bez. Naš današnji predlog za ručak je bez mesa, jer je u toku Uskršnji post, a u đuvečaru ili vatrostalnu posudu stavite raznovrsno povrće i dodajte pirinač, a što više povrća i ukus će biti bolji. Ako nemate sve ove namirnice, a mrzi vas da idete do radnje, slobodno koristite sve što nađete u frižideru od povrća. Uživajte!
- Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kg belog krompira
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 šake pirinča
- 100 g graška
- 1 veći paradajz
- 200 ml soka od paradajza
- 200 ml vode
Priprema:
Tikvicu oljuštite, presecite na pola, pa izdubite sredinu. Sredinu bacite, a ostatak tikvice isecite na kockice. Krompir isto ljuštite i isecite na kockice, kao i papriku, a šargarepu i praziluk isecite na kolutove. U đuvečaru ili vatrostalnu posudu poređajte povrće i preko stavite paradajz koji ste isekli na kockice. Dodajte opran pirinač, sipajte malo vode i paradajz soka. Začinite po želji. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2 sata. Pola sata pred kraj skinite poklopac da se lepo zapeče.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem