Pirinač je žitarica koju rado pripremamo u raznim kulinarskim đakonijama, od slatkih kao što je sutlijaš posut cimetom, do slanih kao što je pilav koji se krčka u domaćoj supi. Jedno od neprevaziđenih jela sa pirinčem svakako je đuveč koji se krčka sa povrćem u sopstvenom soku u staroj đuvečari. Uz šopsku salatu i domaći hleb, predstavlja jedan od omiljenih ručkova na srpskoj trpezi.
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 2 paprike
- 2 manja crna luka
- 2 paradajza
- peršun
- mirođija
- bosiljak
- mladi luk
- 150 g pirinča
Priprema:
Na nekoliko mesta probodite patlidžan viljuškom, a papriku očistite iznutra i poređajte na pleh obložen pek papirom. Paradajz takođe poređajte i isto ga probodite viljuškom na par mesta i dodajte crni luk. Pecite na 190°C oko 30 minuta. Oljuštite povrće i sitno iseckajte, pa stavite u činiju. Pospite seckanom mirođijom, peršunom, bosiljkom i mladim lukom. Prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte i dodajte skuvan pirinač. Lepo sjedinite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus