Pirinač je žitarica koju rado pripremamo u raznim kulinarskim đakonijama, od slatkih kao što je sutlijaš posut cimetom, do slanih kao što je pilav koji se krčka u domaćoj supi. Jedno od neprevaziđenih jela sa pirinčem svakako je đuveč koji se krčka sa povrćem u sopstvenom soku u staroj đuvečari. Uz šopsku salatu i domaći hleb, predstavlja jedan od omiljenih ručkova na srpskoj trpezi.

Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 2 paprike
  • 2 manja crna luka 
  • 2 paradajza
  • peršun
  • mirođija
  • bosiljak
  • mladi luk
  • 150 g pirinča

Priprema:

Na nekoliko mesta probodite patlidžan viljuškom, a papriku očistite iznutra i poređajte na pleh obložen pek papirom. Paradajz takođe poređajte i isto ga probodite viljuškom na par mesta i dodajte crni luk. Pecite na 190°C oko 30 minuta. Oljuštite povrće i sitno iseckajte, pa stavite u činiju. Pospite seckanom mirođijom, peršunom, bosiljkom i mladim lukom. Prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte i dodajte skuvan pirinač. Lepo sjedinite. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE