Šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobila po plemenu Šopi. To je regionalni naziv koji se upotrebljava za stanovnike nastanjene na centralnom Balkanu, a koji se po njima naziva Šopluk. Prema Jovanu Cvijiću, Šopluk obuhvata celu zapadnu Bugarsku (uključujući vidinsku, sofijsku i pirinsku regiju), istočnu Makedoniju, deo jugoistočne Srbije i veoma mali deo današnje Grčke.
Kada god jedete u restoranu, uz roštilj obično naručujute šopsku salatu, pored kupus ili pečenih paprika. Sada kod kuće možete da pripremite salatu koja je još bolje nego kafanska. Možete je jesti kao obrok, ali i kao prilog. Za pripremu ne treba više od 10 minuta, a zbog raznovrsnog povrća i sira je osvežavajuća i lagana.
U različitim krajevima šopska salata se pravi na drugačiji način. Sve je u principu slično, ali negde se umesto obične koristi pečena paprika, a sir umesto po želji mora da bude staroplaninski.
Sastojci:
- krastavac
- paradajz
- paprika
- staroplaninski sir (može po želji)
- crni luk
Priprema:
Isekcajte povrće na kockice, pomešajte, pa posolite i prelijte ulje. Pospite rendanim belim sirom, a ako želite možete i malo sirćeta da sipate.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus