Šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobila po plemenu Šopi. To je regionalni naziv koji se upotrebljava za stanovnike nastanjene na centralnom Balkanu, a koji se po njima naziva Šopluk. Prema Jovanu Cvijiću, Šopluk obuhvata celu zapadnu Bugarsku (uključujući vidinsku, sofijsku i pirinsku regiju), istočnu Makedoniju, deo jugoistočne Srbije i veoma mali deo današnje Grčke.

Kada god jedete u restoranu, uz roštilj obično naručujute šopsku salatu, pored kupus ili pečenih paprika. Sada kod kuće možete da pripremite salatu koja je još bolje nego kafanska. Možete je jesti kao obrok, ali i kao prilog. Za pripremu ne treba više od 10 minuta, a zbog raznovrsnog povrća i sira je osvežavajuća i lagana. 

U različitim krajevima šopska salata se pravi na drugačiji način. Sve je u principu slično, ali negde se umesto obične koristi pečena paprika, a sir umesto po želji mora da bude staroplaninski. 

Sastojci: 

  • krastavac
  • paradajz 
  • paprika 
  • staroplaninski sir (može po želji)
  • crni luk

Priprema:

Isekcajte povrće na kockice, pomešajte, pa posolite i prelijte ulje. Pospite rendanim belim sirom, a ako želite možete i malo sirćeta da sipate. 

Izvor: Stvar ukusa