Sremuš je veoma aktuelan u ovom periodu godine, na pijacama je u ponudi kao veze svežih zelenih listova. Izuzetno je zdrav sadrži vitamine i minerale, ima povoljan uticaj na opšte stanje, poboljšanje imuniteta, pomaže kod povišenog pritiiska, na digestivni trakt.
Dovoljna je legenda koja kaže da je ova biljka prvo što medved pojede kada se probudi iz dugog zimskog sna.
Zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk koristi se u kulinarstvu uglavnom za salate ili kao dodatak varivma i čorbama. Mi vam donosimo recept za namaz od sremuša koji pored toga što ćemo ga namazati na krišku hleba, može da se koristi i kao dodatak testenini ili rižotu.
Priprema:
- 1 veća veza sremuša
- 100 g krem sira
- 100 g pavlake
- 100 g tvrdog sira
- 2 kašičice limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Operite sremuš, iseckajte na krupno i zajedno sa solju i maslinovim uljem izmiksajte u blenderu ili koristite štapni mikser. Dodajte krem sir i pavlaku, sitno rendani tvrdi sir, najbolje kačkavalj, limunov sok i biber. Ponovo umutite sve zajedno dok ne dobijete glatku masu. Probajte i prilagodite ukus, dodajte, po potrebi, još soli, limunovog soka ili ulja. Pospite biberom i još jednom sve izmešajte, sipajte u teglu i čuvajte u frižideru dobro zatvoreno.
Izvor: Svar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem