Na pijacama već uveliko može da se nađe mlada blitva, pa je treba iskoristiti i uvrstiti na trpezi bar dva puta nedeljno. Ovo zeleno povrće odlično je za pravljenje sarmica, a mi vam donosimo jednostavan recept za zdravu krem-čorbu od blitve.

Blitva, između ostalog, sadrži balastne materije koje imaju blagotvoran učinak na funkciju creva, a time i na probavu. Sadrži siringičnu kiselinu, koja pomaže u kontroli šećera u krvi i štiti od toksina.

Redovna konzumacija blitve, ali i ostalog zelenog lisnatog povrća, štiti od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, kao i visokog krvnog pritiska.

Probajte ovu zdravu i ukusnu čorbu, čiji recept je sasvim jednostavan.

Sastojci:

  • 400 g blitve
  • 4 veća krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 80 ml ulja
  • 1 koren celera
  • 1 l vode
  • so, biber

Priprema:

Crni luk očistite i isecite na sitne kockice. Beli luk takođe iseckajte sitno. Krompir oljuštite i takođe ga isecite na manje kockice. U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Ukoliko je potrebno, dolivajte pomalo tečnosti. Dodajte seckani celer, beli luk i krompir. Kratko propržite uz mešanje, pa nalijte vodom. Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte opranu i iseckanu blitvu, pa kuvajte sve zajedno još pet minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sve sastojke tako da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Kratko vratite na ringlu, začinite po ukusu, sačekajte da provri i sklonite sa vatre.

U nastavku teksta pogedajte jednostavan recept za potaž od zelenog povrća.

potaž od povrća Instagram/ healthygirlkitchen

Izvor: Stvar ukusa