Na pijacama već uveliko može da se nađe mlada blitva, pa je treba iskoristiti i uvrstiti na trpezi bar dva puta nedeljno. Ovo zeleno povrće odlično je za pravljenje sarmica, a mi vam donosimo jednostavan recept za zdravu krem-čorbu od blitve.
Blitva, između ostalog, sadrži balastne materije koje imaju blagotvoran učinak na funkciju creva, a time i na probavu. Sadrži siringičnu kiselinu, koja pomaže u kontroli šećera u krvi i štiti od toksina.
Redovna konzumacija blitve, ali i ostalog zelenog lisnatog povrća, štiti od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, kao i visokog krvnog pritiska.
Probajte ovu zdravu i ukusnu čorbu, čiji recept je sasvim jednostavan.
Sastojci:
- 400 g blitve
- 4 veća krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 80 ml ulja
- 1 koren celera
- 1 l vode
- so, biber
Priprema:
Crni luk očistite i isecite na sitne kockice. Beli luk takođe iseckajte sitno. Krompir oljuštite i takođe ga isecite na manje kockice. U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Ukoliko je potrebno, dolivajte pomalo tečnosti. Dodajte seckani celer, beli luk i krompir. Kratko propržite uz mešanje, pa nalijte vodom. Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte opranu i iseckanu blitvu, pa kuvajte sve zajedno još pet minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sve sastojke tako da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Kratko vratite na ringlu, začinite po ukusu, sačekajte da provri i sklonite sa vatre.
U nastavku teksta pogedajte jednostavan recept za potaž od zelenog povrća.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus