Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem. Da biste ih lakše umotali, zelje prvo ga potopite u vruću vodu, jer će lišće omekšati i neće vam se cepati prilikom savijanja.
Iako je dosta slična klasičnoj sarmi, ovo jelo se mnogo brže priprema od one sa kiselim kupusom. Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano. Uz dodatak pavlake ili kiselog mleka, sezonsku salatu idealan je obrok, kojim ćete obradovati i svoja, ali i nepca vaših ukućana.
Sastojci:
- 4 veze zelja
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike masti
- so, biber
Priprema:
Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu i ocedite zelje. Na masnoći propržite sitno seckani crni luk da zastakli, dodajte meso i začine i sve izdinstajte dok meso ne porumeni. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk. Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje da se sve lepo poveže. Na svaki list zelja stavite po kašiku fila i ređajte ih u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem ili mašću. Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni. Služite ih dok su još vruće.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem