Fritata je italijansko jelo koje podseća na omlet ili kajganu, ali se od njih i razlikuje utoliko što, osim obaveznih jaja, u njega možete da dodate bukvalno sve što imate u frižideru i špajzu. Ovo jelo je idealno za doručak, ali se sve više pravi za ručak ili za večeru. Prednost je u tome što se pravi brzo i lako, bez prljanja mnogo sudova. Ako ste ljubitelj jaja, ovaj recept ćete obožavati. 

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 1 praziluk
  • 5 šampinjona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 ml mleka
  • 150 g šunke
  • 2 crvene paprike
  • 200 g kačkavalja
  • seckani peršun
  • so, biber

Priprema:

Na tiganju propržite naseckanu šunku, paprike, prazilukm šampinjone i začine na maslinovom ulju. Jaja sa mlekom umutite u činiji, pa kada šunka i površe porumene ulijte i jaja i pecite na tihoj vatri bez mešanja. Narendajte sir preko jaja i dopustite smesi da naraste kako se bude pekla, ali i da se sir rastopi. Kada jaja postanu zlatno žuta i sir rastopljen sklonite sa vatre svoj doručak i isecite ga u obliku pice, odnosno na truglove. Možete ga služiti uz jogurt ili hladno kiselo mleko i uživati u ukusnom obroku prepunom proteina.

Izvor: Stvar ukusa