Muskatna tikva izuzetno je zdrava, a samo jedna šolja sadrži neverovatnih 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena. Recept za potaž od ove specifične tikve slatkastog ukusa je jednostavan, a jelo je izuzetno ukusno i zdravo. Može da se jede i u danima posta, a veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade.

Sastojci:

  • 1 kg tikve
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • parče celera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 l vode
  • so, biber
  • malo peršuna

Priprema:

Sitno naseckan crni luk propržite na ulju da se zastakli. Dodajte beli luk, a zatim oljuštite šargarepu i muskatnu tikvu isečenu na veće kocke, pa sve zajedno sa celerom dodajte luku i nalijte sa litar vode. Začinite po ukusu i ostavite da se kuva na umerenoj vatri oko 40 minuta. Kada je kuvano, procedite povrće, ali tako da sačuvate vodu u kojoj je kuvano. Štapnim mikserom ili u blenderu izblendirajte povrće, pa ga vratite u šerpu i dodajte vodu u kojoj se kuvalo, ali toliko da potaž bude gust. Pre služenja po želji ukrasite sa neutralnom pavlakom i seckanim peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa