Sastojci:

  • 500 g brokolija
  • 5 jaja
  • 200 g šampinjona
  • 150 ml mleka
  • 3 paradajza
  • 100 g kačkavalja
  • so i biber po ukusu
Genijalan trik za brokoli!

Ako želite da očuvate korisna svojstva brokolija samo zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju, dodajte cvetove brokolija i pržite 2-3 minuta. Sipajte 60 ml vode i kuvajte još 3 minuta.

Recept za zapečeni brokoli i šampinjone u belom sosu:

Kako biste pripremili brokoli na ovaj način, prvo pripremite brokoli i pečurke. U šerpu sipajte oko dva litra vode i stavite na vatru da provri. Dok voda ključa, pripremite sastojke. Brokoli odvojite na cvetovei isecite ih na pola. Šampinjone isecite na sitne komade.

U provrelu vodu sipajte pola kašike soli i promešajte, pa ubacite brokoli i isečene pečurke. Poklopite i kuvajte posle ključanja oko 3-4 minuta. Posle 3 minuta brokoli i pečurke prebacite u ledenu vodu, a nakon toga ih ocedite. Razbijte jaja u činiju. Dodajte mleko, posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dva ili tri srednja paradajza isecite na krugove i narendajte kačkavalj na krupno rende. Posudu za pečenje namažite puterom.

U posudu za pečenje ubacite brokoli i pečurke. Sve prelijte pripremljenim sosom od jaja. Stavite kriške paradajza i pospite rendanim sirom. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni, pa pecite 40 minuta. Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa brokolijem i bademima kao iz restorana.

Pročitajte recept za proju sa brokolijem

BONUS VIDEO

Brokoli pranje ciscenje Izvor: Brokoli pranje ciscenje

StvarUkusa