Sastojci: 

Za sos:

  • 800 g izmrvljnog paradajza sa sokom
  • 1 veliki čen belog luka vrlo sitno iseckan
  • 60 g svežih listova nane
  • 60 g peršuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu

Za ćufte:

  • 120 ml mleka
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica morske soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 120 g prezle
  • 60 g sitno iseckanog luka
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 450 g mlevene jagnjetine

Za ukras:

  • 60 g izmrvljenog feta sira
  • iseckana sveža nana po ukusu
  • iseckan svež peršun po ukusu
Savet +

Vreme pečenja zavisi od veličine ćufti i od toga koliko želite da budu pečene. Kada ukrašavate fetom, mentom i peršunom, slobodno ih stavite više. Dodajte vruću testeninu u ovo jelo, kako bi bilo izdašnije.

Recept za jagnjeće ćufte u paradajz sosu:

Kako biste napravili ove ćufte, prvo zagrejte rernu na 218 ° C. Obložite pleh papirom za pečenje. Da biste napravili sos, dodajte paradajz sa sokovima, beli luk, nanu i peršun u blender i blendirajte dok ne postane glatko. Dodajte maslinovo ulje i ponovo izmešajte. Sipajte smesu u srednju šerpu i začinite po ukusu solju i sveže mlevenim crnim biberom. Stavite na šporet na malu vatru i ostavite da se krčka, povremeno mešajući.

U međuvremenu napravite jagnjeće ćufte. U velikoj činiji umutite mleko, jaje, kim, origano, so i biber. Dodajte prezle i promešajte da se sjedini. Umešajte ljutiku i peršun. Dodajte jagnjetinu i mešajte dok se ne sjedini (nemojte preterano mešati ili će vam ćufte biti čvrste). Izradite ćufte pomoću merice od 2 kašike i ređajte ih na pripremljeni pleh za pečenje. Pecite ćufte dok ne blago rumene, 12 do 20 minuta

Prebacite ih u činiju za serviranje i prelijte željenom količinom sosa. Pospite feta sirom i nanom i peršunom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i ćufte od patlidžana i sira.

Pročitajte i kako se prave ćufte od piletine i povrća zapečene u rerni

BONUS VIDEO

Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Recept za sočne ćufte u sosu od povrća

StvarUkusa