Sastojci:
Za sos:
- 800 g izmrvljnog paradajza sa sokom
- 1 veliki čen belog luka vrlo sitno iseckan
- 60 g svežih listova nane
- 60 g peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i sveže mleveni crni biber po ukusu
Za ćufte:
- 120 ml mleka
- 1 veliko jaje
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1 kašičica morske soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 120 g prezle
- 60 g sitno iseckanog luka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 450 g mlevene jagnjetine
Za ukras:
- 60 g izmrvljenog feta sira
- iseckana sveža nana po ukusu
- iseckan svež peršun po ukusu
Recept za jagnjeće ćufte u paradajz sosu:
Kako biste napravili ove ćufte, prvo zagrejte rernu na 218 ° C. Obložite pleh papirom za pečenje. Da biste napravili sos, dodajte paradajz sa sokovima, beli luk, nanu i peršun u blender i blendirajte dok ne postane glatko. Dodajte maslinovo ulje i ponovo izmešajte. Sipajte smesu u srednju šerpu i začinite po ukusu solju i sveže mlevenim crnim biberom. Stavite na šporet na malu vatru i ostavite da se krčka, povremeno mešajući.
U međuvremenu napravite jagnjeće ćufte. U velikoj činiji umutite mleko, jaje, kim, origano, so i biber. Dodajte prezle i promešajte da se sjedini. Umešajte ljutiku i peršun. Dodajte jagnjetinu i mešajte dok se ne sjedini (nemojte preterano mešati ili će vam ćufte biti čvrste). Izradite ćufte pomoću merice od 2 kašike i ređajte ih na pripremljeni pleh za pečenje. Pecite ćufte dok ne blago rumene, 12 do 20 minuta
Prebacite ih u činiju za serviranje i prelijte željenom količinom sosa. Pospite feta sirom i nanom i peršunom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i ćufte od patlidžana i sira.
Pročitajte i kako se prave ćufte od piletine i povrća zapečene u rerni
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Umesto kolača napravite čokoladu za Uskrs
Tiramisu uskršnje jaje
Jež salata sa kuvanim jajima, tunjevinom i sirom
Kako da napravite med od maslačka
Recept za najbržu pitu bez kora