Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog filea
  • 2 kašike ulja
  • 1 ½ kašičice soli, plus još po potrebi
  • 300 g cvetova brokolija
  • 2 šargarepe isečene na kolutove
  • 1 kašika seckanih svežih listova majčine dušice
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 jabuke, očišćene i isečene na kockice
  • 2 glavice luka, isečene na kockice
  • 240 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika putera

Recept za svinjski file sa jabukama:

Kako biste napravili svinjski file zagrejte rernu na 220°C. Pripremite pleh za rernu. Očistite svinjski file od bilo kakvih žilica. Osušite meso papirnim ubrusima i istrljajte je sa jednom kašikom ulja i 1 1/2 kašičice soli. Zagrejte kašiku ulja u tiganju na srednjoj vatri. Kada je ulje vruće, ubacite svinjski file i pržite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, oko 12 minuta. Prebacite na veliki tanjir ili dasku za sečenje.

Tiganj ostavite na šporetu na srednjoj vatri. Dodajte brokoli, šargarepu, jabuke i luk, pa pržite dok ne porumene oko ivica, oko 5 minuta. Umešajte 1 kašičicu majčine dušice. Četkicom za pecivo (ili prstima) istrljajte pečenu svinjetinu majčinom dušicom i biberom. Stavite zapečene svinjske filete na povrće, a zatim ih prebacite na pleh za pečenje i ubacite u rernu.

Pecite 10 do 15 minuta. Prebacite svinjetinu na veliki tanjir i prekrijte aluminijumskom folijom. Ostavite da se odmori oko 10 minuta. Dok se svinjetina odmara, vratite tiganj sa jabukama i lukom na šporet i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte pileći bujon, pustite da provri i kuvajte dok se ne smanji na pola. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Za serviranje isecite svinjetinu na kriške na podlozi od povrća i jabuka. Možda ćete želeti da napravite i sočno svinjsko meso u slanini

Pročitajte i kako da napravite svinjsko meso u kremastom sosu od senfa

BONUS VIDEO

Instagram/tencere.yemekleri Recept za sočne ćufte u sosu od povrća

StvarUkusa