Sastojci:
- 1 kg i 300 g brašna
- 6 velikih jaja
- 120 ml vode
- 790 ml ulja
Za sos:
- 790 ml zdrobljenog paradajza
- 360 ml paradajz pirea
- 120 ml rendanog parmezana
- 80 ml vode
- 80 ml paradajz paste
- 3 kašike šećera
- 2 kašike mlevenog bosiljka
- 1 kašika mlevenog peršuna
- 1 kašika mlevenog origana
- 1 čen belog luka, sitno narendan
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Za fil:
- 425 g belog sira
- 470 g mocarele
- 80 g rendanog parmezana
- 1 veliko jaje, lagano umućeno
- 2 kašičice mlevenog bosiljka
- 1 kašičica mlevenog peršuna
- 1 kašičica mlevenog origana
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- 1/8 kašičice soli
- 1/8 kašičice bibera
Recept za domaće raviole:
Kako biste napravili domaće raviole, stavite 1 kg i 200 g brašna u veliku posudu. Napravite udubljenje u centru. Umutite jaja, vodu i ulje i sipajte u udubljenje u brašnu. Mešajte i narpavite loptu. Okrenite na pobrašnjenu površinu i mesite dok smesa ne postane glatka i elastična, 4-6 minuta, dodajući preostalo brašno ako je potrebno da se testo ne lepi. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. U međuvremenu pomešajte sastojke za sos i stavite ih na ringlu da proključaju. Smanjite toplotu, poklopite i kuvajte 1 sat, povremeno mešajući.
U velikoj posudi pomešajte sastojke za fil. Pokrijte i stavite u frižider do korišćenja. Podeliti testo za testeninu i isecite na kvadratiće. Radeći brzo, ubacite zaobljene kašičice fila na pola lista testenine. Presavijte list i pritisnite da zapečatite.
Isecite na kvadrate točkom za pecivo. Ponovite sa preostalim testom i filom. Skuvajte raviole dok ne isplivaju na vrh i omekšaju, 1-2 minuta. Iscedite i kašikom prelijte sos preko njih. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i bosanske raviole.
Pročitajte provereni recept za domaću pastu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu