Sastojci:
- 60 ml soka od jabuke
- 60 ml soja sosa
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica sušene mirođije
- 1 kašičica sitno naseckanog đumbira
- 450 g svinjskog filea
Za sos:
- 60 g šljiva
- 30 g sitno seckanog luka
- 30 g kajsija
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike soka od jabuka
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike kečapa
- 1 čen belog luka, sitno naseckan
Recept za svinjski file u svežem sosu od šljiva:
Za svinjski file u maloj posudi pomešajte prvih šest sastojaka (sok od jabuke, soja sos, beli luk, senf, mirođiju i đumbir). Sipajte 91 g u veliku plastičnu vreću koja se može zatvoriti, pa dodajte svinjetinu. Zatvorite vreću i stavite u frižider na najmanje 2 sata. Pokrijte i ohladite preostalu marinadu za podlivanje.
Ocedite svinjetinu iz marinade i bacite marinadu. Stavite svinjske filee na rešetku u plitku posudu za pečenje. Pecite, nepokriveno, na 220° 40-45 minuta, dva puta podlijevajući rezervisanom marinadom.
U maloj šerpi pomešajte sastojke za sos i pustite da proključa. Smanjite toplotu; dinstajte, nepokriveno 10 minuta. Pustite svinjetinu da odstoji 5 minuta pre sečenja. Servirajte sa sosom od šljiva. Možda ćete želeti da napravite i najsočniji svinjski file za celu porodicu.
Pročitajte kako da napravite svinjski file spreman za 10 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem