Sastojci:

  • 60 ml soka od jabuke
  • 60 ml soja sosa
  • 2 čena belog luka, sitno naseckana
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 1 kašičica sitno naseckanog đumbira
  • 450 g svinjskog filea

Za sos:

  • 60 g šljiva
  • 30 g sitno seckanog luka
  • 30 g kajsija
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike soka od jabuka
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike kečapa
  • 1 čen belog luka, sitno naseckan

Recept za svinjski file u svežem sosu od šljiva:

Za svinjski file u maloj posudi pomešajte prvih šest sastojaka (sok od jabuke, soja sos, beli luk, senf, mirođiju i đumbir). Sipajte 91 g u veliku plastičnu vreću koja se može zatvoriti, pa dodajte svinjetinu. Zatvorite vreću i stavite u frižider na najmanje 2 sata. Pokrijte i ohladite preostalu marinadu za podlivanje.

Ocedite svinjetinu iz marinade i bacite marinadu. Stavite svinjske filee na rešetku u plitku posudu za pečenje. Pecite, nepokriveno, na 220° 40-45 minuta, dva puta podlijevajući rezervisanom marinadom.

U maloj šerpi pomešajte sastojke za sos i pustite da proključa. Smanjite toplotu; dinstajte, nepokriveno 10 minuta. Pustite svinjetinu da odstoji 5 minuta pre sečenja. Servirajte sa sosom od šljiva. Možda ćete želeti da napravite i najsočniji svinjski file za celu porodicu.

Pročitajte kako da napravite svinjski file spreman za 10 minuta

BONUS VIDEO

SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Instagram/kalejunkie

StvarUkusa