Zna se da Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa. Ako želite da napravite ukusno jelo, ali da ne provedete puno vremena pored šporeta, onda je naš predlog svinjski file. On se jednostavno priprema i to od sastojaka koje ima skoro svaka domaćica kod kuće. Ako želite da mu poboljšate ukus, onda napravite i puter sa karamelizovanim lukom koji svinjskom fileu daje poseban šmek.
Sastojci:
- 800 g svinjskog filea
- 50 g putera
- so, biber, majčina dušica
- Za umak od luka:
- maslinovo ulje
- 2 ljubičasta luka
- 2 čena belog luka
- slatka paprika, so, biber
- 1 kašičica šećera
- 200 g putera
Recept za svinjski file:
U tiganj sipajte malo maslinovog ulja, pa kada se zagreje dodajte ljubičasti luk isečen na rebarca, kao i krupnije sečen beli luk. Posolite, pobiberite, pospite paprikom i šećerom. Pržite luk dok se ne karamelizuje, pa izvadite u neku posudu. Isecite svinjski file na 3 jednaka dela, pa vežite kuhinjskim koncem. Posolite i pobiberite, pa pospite majčinom dušicom. Istopite puter, pa kada se istopi propržite meso sa svih strana (nekih 5 minuta). Zatim meso prebacite u rernu i pecite na 100°C oko 5 minuta. Pokrijte meso i ostavite da se ohladi par minuta. Karamelizovani luk stavite u blender i dodajte hladan puter, pa sve dobro izblendirajte. Preko mesa sipajte puter i poslužite!
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus